Hanebnost! Nečas plánuje okrást důchodce

12.11.2011 10:03

 

Premiér Petr Nečas (ODS) poprvé připustil, že bude-li se prohlubovat ekonomická krize, mohl by sáhnout na důchody. Ačkoli nedávno slíbil jejich zákonnou valorizaci, nyní připouští, že by k ní nemuselo dojít. KSČM je šokována.

Na přímý dotaz novinářů, zda by mohl jeho kabinet odvolat chystanou valorizaci důchodů, odpověděl: »Za určitých okolností jisté omezení výdajů, které by odpovídalo stavu ekonomiky, nelze vyloučit.«

Stínový ministr sociálních věcí KSČM Miroslav Opálka považuje premiérova slova za mimořádnou nestoudnost, byť jde zatím jen o vypuštěný balónek, který má otestovat reakci veřejnosti.

»Je to tragédie! Místo toho, aby se vláda starala o povzbuzení ekonomiky a zvýšení příjmů státního rozpočtu zavedením progresivního zdanění, tak jen škrtá a škrtá, a to i na úkor těch nejbezbrannějších. Je to nepřijatelné a jen doufám, že důchodci tentokrát již nebudou mlčet a že si pod jejich tlakem vláda nejen netroufne nevalorizovat, ale nakonec i padne,« řekl Haló novinám Opálka.

Ostrými slovy tentokrát nešetřil ani předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Pokud by Nečasova vláda skutečně důchody zmrazila, ačkoli slíbila opak, zaslouží si dle Sobotky jediné označení: lháři.

»Pravicové vlády po celé Evropě v této chvíli sahají ke zvyšování daní bohatým, jen český premiér Nečas mluví o tom, že nebude valorizovat důchody,« podivil se Sobotka Nečasovu sektářskému neoliberálnímu dogmatismu na včerejší tiskové konferenci.(ste)

převzato z Haló novin

 

Diskusní téma: Hanebnost! Nečas plánuje okrást důchodce

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek