Hlasujme žárovkou - každá bude hlasem proti současné vládě!

25.01.2012 15:31

 

 

Rozhovor s mluvčím Spojenectví Práce a Solidarity (SPaS) Milanem Neubertem.

Zítra, ve středu 25. ledna, se od 20 hodin uskuteční tzv. žárovkové referendum. Vysvětlete, proč přistoupilo Spojenectví Práce a Solidarity k tomuto způsobu protestu?
 
Česká vláda nejen že prosazuje asociální reformy, ale neplní ani své vlastní sliby včetně boje s korupcí. Proto jsme se rozhodli vyzvat občany, kteří jsou již dlouhodobě přesvědčeni o potřebě zavedení obecného referenda v ČR, ale i ty, kteří naprosto odmítají navržený způsob vyrovnání státu s církvemi, aby se aktivně zúčastnili akce, kterou nazýváme »žárovkové referendum o současné vládě«.
 
V loňském roce jsme získali zkušenosti z pokusů o masovější akce organizované odbory. Ukázalo se v nich, že i když lidé v průzkumech veřejného mínění vyjadřují jednoznačně nesouhlas s politikou současné vlády, tak se veřejných protestů účastní jen jejich malá část. Svou roli na tom hraje nepochybně obava, že taková veřejná účast bude zaznamenána a že bude mít své důsledky – v zaměstnání, ve společenských vztazích nebo v rodině. Jen si vzpomeňte na veřejnoprávní televizi, jak vystavila protestující proti vládní politice posměchu a ostouzení.
 
 
Doporučte, co mají naši čtenáři, kteří se chtějí zapojit, udělat?
 
Kdo chce dát této vládě najevo, že nesouhlasí s její politikou a že si přeje její okamžitý odchod, zapne si zítra, ve středu, přesně ve 20 hodin na 15 minut nějaký výkonnější spotřebič, například rychlovarnou konvici, elektrickou troubu, vysavač, žehličku, mikrovlnnou troubu atd.
 
Žárovkové referendum dává každému občanovi možnost, aby vyjádřil svůj postoj k položené otázce rovným a tajným způsobem. Nikdo se nemusí bát, že bude v důsledku zapojení do tohoto »referenda« jakkoli perzekuován a popotahován. Ukažme všem, a především současné politické reprezentaci, že chceme spolurozhodovat o věcech veřejných, že si zavedení obecného referenda skutečně přejeme.
 
 
Nezaplatí však lidé, kteří už tak mají hluboko do kapsy, více peněz za zvýšenou spotřebu elektrické energie?
 
Naše stanovisko je, že rádi zaplatíme 1,50 Kč za odběr elektřiny například patnáctiminutovým zapnutím jedné varné konvice o výkonu 1000 W. Za tu dobu se spotřebuje čtvrtina jedné kilowatthodiny, což bude znamenat maximálně výdaj ve výši 1,50 Kč, ale spíše to bude jen jedna koruna. Samozřejmě, pokud zapneme více spotřebičů, tak to bude více, ale nepřesáhne to částku pěti korun. Tedy celkově to nebude finančně neúnosné pro nikoho. Vyšších plateb za elektřinu se tedy nikdo nemusí bát.
 
 
A co námitka, že se tak podpoří vyšší zisky ČEZ?
 
Tímto referendem rozhodně nepodpoříme žádné zisky pro ČEZ. Výroba neplánovaného mimořádného množství energie totiž způsobí ČEZ velké problémy a bude to pro něj znamenat výdaje, které několikanásobně přesáhnou jakýkoliv příjem z našich peněz. Rozhodně nechceme podpořit přeměnu Česka na »ČEZko«.
 
 
Jak se to dotkne životního prostředí?
 
Někdo opravdu může namítnout, že žárovkové referendum není ekologicky citlivé. Jsme ale současně přesvědčeni o tom, že propojení současné vlády se zájmy finančního kapitálu představuje ekologické ohrožení daleko větší než tento způsob protestu.
 
Spojenectví zvažovalo i variantu referendového hlasování pomocí vypínání spotřebičů, ale možnost manipulace výsledkem hlasování je při této variantě příliš vysoká. Navíc chceme všechny zbavit i možnosti, že nějaký snaživý soused na malém městě bude hned na hlasujícího zhasínáním poukazovat, že není dostatečně loajální s naší mladou demokracií. Takoví lidé byli, a budou.

 

Proto navrhujeme žárovkové referendum se zapínáním spotřebičů vyzkoušet. Bude-li nás hodně, nebude možné sílu tohoto protestu ututlat. Hlasujte žárovkou - každá bude hlasem proti současné vládě!

 

 

Autor: Monika HOŘENÍZdroj: Haló noviny

Diskusní téma: Hlasujme žárovkou - každá bude hlasem proti současné vládě!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek