Iracionální rozpočtové diskuse

30.11.2011 09:46

 

Vláda předloží na počátku příštího roku na základě lednové makroekonomické predikce Poslanecké sněmovně novelu zákona o státním rozpočtu na rok 2012.

Na včerejším fóru Zlaté koruny to řekl ministr financí Miroslav Kalousek a zopakoval tak svá slova z poloviny října. Obdobně se v posledních týdnech vyjádřil i premiér Petr Nečas. Dodejme, že současný návrh počítá s 2,5 procentním hospodářským růstem.

Již v říjnové prognóze ministerstvo financí zhoršilo odhad růstu ekonomiky v příštím roce na jedno procento. »My i ČNB se shodujeme v názoru, že to jedno procento není statické číslo, ale trend, a to směrem dolů. Poměrně zásadní trend pro příští rok nastolí setkání ministrů financí EU,« uvedl Kalousek.

ČNB odhaduje příští rok 1,2procentní růst ekonomiky. »Budeme tak muset na základě lednové prognózy jít do Poslanecké sněmovny s novelou zákona o státním rozpočtu. A nebudeme jediní v Evropě. Ale nechtěl jsem to dělat s odhadem na to jedno procento, když myslím, že to bude ještě jiné,« pokračoval Kalousek.

»Na rozdíl od roku 2008 tu novelu slibuje už předem,« řekl včera Haló novinám poslanec Jiří Dolejš (KSČM), místopředseda stínové vlády pro hospodářskou politiku a resort financí.»Jenom nevíme, jak...... «

Celý článek naleznete buď v tištěné podobě na stáncích, nebo v elektronické podobě na internetových stránkách www.publero.com.

převzato z Haló novin

 

Diskusní téma: Iracionální rozpočtové diskuse

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek