Jak si představuje rozpočtovou zodpovědnost nejlepší ministr financí EU

11.03.2011 15:58

Ze zprávy ministerstva financí "Pokladní plnění státního rozpočtu ČR za leden až únor 2011" vyplývá, že schodek za leden a únor letošního roku je vyšší o 12.3 mld. Kč než schodek za stejné období loňského roku. Z toho jsou za porovnávaná období příjmy nižší o 4,3 mld. Kč a výdaje vyšší o 8,0 mld. Kč.

Meziroční pokles daňových příjmů je 2,3 mld. Kč, t.j. o 3,1% (rozpočet přitom počítá s růstem o 4,7% oproti skutečnosti roku 2010). Tento pokles je především ovlivněn nižším inkasem DPH, které je za 2/2011 o 1,9% nižší oproti 2/2010, přitom se předpokládal růst o 3,3%. Nižší je i inkaso z daní právnických osob, vyšší je pak výběr spotřební daně a daně fyzických osob.

Z výdajů vzrostly výdaje na důchody o 10.2% a hlavně kapitálové výdaje (do Státního fondu dopravní infrastruktury a Státního zemědělského intervenčního fondu) o 74%, klesly pak výdaje na platy státních zaměstnanců o 8,8% a neinvestiční transfery státním fondům o 40,4%.

Z této zprávy je názorně vidět, že stát umí vybrat daně od zaměstnanců, ale nějak to nejde s výběrem daní právnických osob. Zarážející je hlavně propad výběru DPH - je to pravděpodobně dáno tím, že lidé začali více šetřit a méně nakupovat i když ekonomika podle statistiky roste. V lednu letošního roku vzrostla průmyslová výroba o 16,9% a stavební výroba o 8,3%.

Lidé tedy plní v předstihu přání ministra financí Kalouska - naučili se šetřit, je jen otázkou, zda to šetření nepovede naši ekonomiku do pekel. Neměl by tam však jít raději ministr Kalousek, než naše ekonomika?

 11.3.2011(jj)

Diskusní téma: Jak si představuje rozpočtovou zodpovědnost nejlepší ministr financí EU

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek