Je zapotřebí, aby padla vláda

30.03.2011 11:13

Rozhovor Haló novin s Bohumírem Dufkem, předsedou Asociace samostatných odborů
 

Nedávno špičky koaliční politické reprezentace, tzv. K9, vydaly dvě naprosto rozdílná vyjádření k tomu, jak si vláda představuje důchodovou reformu. O čem to svědčí?

Jestliže na prvním zasedání K9 přišla s »nápadem« zvýšit dolní hranici DPH na 20 % a o týden později, po ostře negativní reakci odborů, ale i zaměstnavatelů, tento svůj nápad »upravila«, že se pro rok 2012 zvýší spodní hranice DPH na 14 % a o rok později se srovná spodní i horní hranice na 17,5 %, svědčí to pouze o tom, že vláda nemá žádnou koncepci důchodové reformy. Jde jí pouze o jedno - aby naprostá většina našich občanů zaplatila ještě další zbohatnutí špiček finančního kapitálu na úkor řadových občanů. Právě k tomu směřuje tzv. opt-out - vyvedení části peněž z prvního, průběžného pilíře systému důchodového zabezpečení a jejich převedení do druhého pilíře důchodového systému, tedy do soukromých penzijních fondů. A právě s tím odbory zásadně nesouhlasí.

Je objektivně zjištěno, že dvě třetiny občanů nedosáhnou ani na průměrnou mzdu a že mají o několik tisíc korun nižší mzdy. Když k tomu připočtete růst životních nákladů, ať již prostřednictvím zvýšení DPH, či růstem cen energií, pohonných hmot, zvýšením daní, vyšší spoluúčast pacientů, růst cen léků apod., je zcela zřejmé, že naprostá většina lidí nebude mít na to, aby si mohla odložit a šetřit v penzijních fondech tři, čtyři, pět tisíc korun, aby se jí toto »spoření« promítlo do vyšší penze. Kde na to lidé vezmou? Na to nemá vláda odpověď. A ani případná mimořádná valorizace důchodů, kterou K9 odmítla, by na této skutečnosti nic nezměnila. Rostoucí náklady by nepokryla.

Existuje ještě podle vás nějaké jiné řešení, kde by se daly získat peníze na důchodovou reformu?

Mohly by se použít prostředky získané z výnosů akcií firem a společností, jako je ČEZ, Česká pošta, Letiště Praha, Lesy ČR, Budvar atd. Jenže zdá se, že vláda s těmito penězi počítá na jiné účely v rámci státního rozpočtu. O tom, zda by se nedala důchodová reforma financovat z jiných zdrojů, by se měla vést diskuse v celé společnosti.

Kromě využití akcií státních a polostátních podniků je zde i možnost si na důchodovou reformu ušetřit, a to úsporami ve státní správě, snížením administrativní zátěže státu. Například by šlo sloučit ministerstvo kultury s ministerstvem školství, ministerstvo životního prostředí s ministerstvem zemědělství, ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo dopravy by stačilo jedno, třeba pod názvem ministerstvo hospodářství. Byla by to veliká úspora nejen na úřednících, ale hlavně při zadávání zakázek. Ve státním rozpočtu by se tak ušetřilo.

Odbory prosazují ještě jeden pilíř důchodového systému...

V Německu existuje i třetí pilíř důchodového systému, který je zabezpečen tím, že do něho přispívají firmy i zaměstnanci. Proč by to také nemohlo fungovat i u nás? Odbory jsou přesvědčeny, že ano, že by to také šlo zavést i v České republice. Jsou zde i švédské zkušenosti, jak zabezpečit důchodový systém. Ale u nás se jde cestou prazvláštního experimentu, kdy dvě procenta, která do druhého pilíře budou přispívat občané, jsou velmi málo a tři procenta, která převede stát do soukromých penzijních fondů, budou chybět. Kromě toho, že by lidé skutečně již měli začít diskutovat o důchodové reformě, a nejen o ní, ale i dalších »reformních« krocích vlády, myslím si, že by i měli zvednout hlavu a nenechat si vše od vlády líbit.

Ale zatím to vypadá, že vláda neopustila svoji aroganci moci, protože má svých 118 hlasů ve sněmovně, a má pocit, že si vše může dovolit...

V tom máte pravdu. Jenom podotýkám, že nejsem zastáncem toho, aby stát vybíral velké daně. Ale na druhé straně odmítám diskuse, že nebude na školství, na zdravotnictví apod. Jenom by se neměly peníze ztrácet v »děravém« systému. Jsem toho názoru, že sice můžeme být plochou malý stát, ale s efektivní strukturou, kdy za nízké daně bude stát sloužit občanům. Současný režim je založen na tom, že občané slouží státu, a to je úplně špatně.

Co čeká odbory, vlastně celou společnost, v průběhu nejbližších měsíců?

Mám-li to říci upřímně, je zapotřebí, aby padla vláda a byly zajištěny volby. Ale, má-li se tak stát, je nutné, aby se zvedla celá občanská společnost. Tedy nestačí jen stanoviska opozičních politických stran, ale vyjádřit by je měly i odbory a další společenské organizace, které nesouhlasí s protilidovou politikou této vlády. Vyjádřit nahlas by je měli i občané na protestních shromážděních, protože jich se tato politika vlády dotýká!

Na podzim se hovořilo i o možnosti generální stávky. Nyní diskuse o jejím uspořádání trochu uvadla. Jaký je váš názor?

Jenom připomenu, že loni v září se na náměstí Jana Palacha očekávala účast 5000 policistů, hasičů, příslušníků vězeňské služby a celní správy, ale nakonec se jich tam sešlo přes 40 000 lidí, kteří pracují ve státní správě a ve veřejné sféře. Je vidět, že když si lidé uvědomí, že jde o jejich peněženky, tak se do protestních akcí zapojí a účastní se jich.

Lidem je nyní zapotřebí vysvětlit, že jim vláda jejich peněženky »vypucuje až na dno«. Vláda mluví o utahování opasků a přitom to není tak dávno, jen pár týdnů, co pronikly na veřejnost průšvihy této vlády, ať již jde o kauzu kolem českého předsednictví EU či kauzy jiné. Politici, kteří jsou ve funkcích, by si »zametání« těchto případů pod stůl neměli dovolit. Ale zatím mají hroší kůži. A proto situace vyžaduje radikální změnu. Pokud jde o generální stávku, myslím si, že čas pro ni pomalu nazrává.

Čím to můžete zdůvodnit?

Teď na jaře, předpokládám, že koncem dubna, chce vláda předložit do Poslanecké sněmovny celý »balík« zákonů, tak jak to obdobně udělala bývalá Topolánkova vláda. Například jde o změny občanského zákoníku, či další oslabení ochrany práv zaměstnanců novelou Zákoníku práce. K tomu mohu říci, že každá vláda pravicového zaměření se snaží omezit vliv určitých zájmových skupin. Současná Nečasova vláda chce omezit vliv odborů při obhajobě práv zaměstnanců. A to jsou právě ty důvody, proč je zapotřebí rozhodnější akce odborů a naprosté většiny občanů, kteří by si tyto záměry vlády neměli nechat líbit!

29. 3. 2011Miroslav SVOBODA

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Je zapotřebí, aby padla vláda

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek