Jiří Dolejš: Rozhodně se letos zvýší nezaměstnanost

04.01.2012 12:05

Rozhovor Haló novin s poslancem Jiřím Dolejšem, stínovým ministrem financí KSČM

Co čeká občany České republiky v letošním roce?

Pan prezident se nás v novoročním projevu snažil uklidnit tím, že jsme na tom relativně dobře. Kladu si otázku, proč to neříkal v roce 2010, když nás pravice před volbami strašila řeckou krizí. A za druhé – to relativně dobře platí pro stabilitu bankovního sektoru, ale není o tom přesvědčena většina občanů ČR. Trendově by se to mělo letos zhoršovat. I když nechci šířit paniku katastrofickými vizemi, rozhodně půjde o zhoršení, o konkrétní dopady na peněženku občanů i na sociální jistoty a perspektivy. A to nám bude kazit klidné spaní. Jestli ekonomika půjde do záporných čísel, a v jaké míře, je ještě otevřená otázka. Ale rozhodně se zvýší nezaměstnanost a rozšíří se počet lidí za hranicí chudoby.

Kdy podle vás předloží vláda do sněmovny úpravu státního rozpočtu na letošní rok?

Pokud jde o to, že vláda bude v rozpočtu reagovat na návrat krize opět s časovým zpožděním, realitou je, že se na tom pracuje na úrovni Národní ekonomické rady vlády i na ministerstvu financí. Pokud by šlo o jakýsi technokratický pohled na věc, tak je exekutiva schopna novelu projednávat už do konce ledna. Protože je to však současně i politický problém, předpokládám, že v kabinetu nastane dohadování o tom, v jakém tvaru se daná úprava má předložit. Vždyť koaliční shoda už nad virtuálním, sněmovnou v prosinci schváleným zákonem o státním rozpočtu se rodila velmi složitě. Takže předpokládám, že do sněmovny může návrh dorazit nejdřív v jarním termínu. Viděl bych to na konec března. Hodně bude záležet na tom, jak se bude reálně vyvíjet ekonomika. Kdyby došlo k nějakému prudkému zhoršení zejména v prostředí, do kterého jsme začleněni, tj. v Evropské unii, tak by se vývoj musel zrychlit. Ale nepředpokládám, že je to tak dramatické. Jsem přesvědčen o tom, že návrh dostaneme do konce prvního kvartálu, jak poslancům ostatně ve sněmovně slíbil premiér Petr Nečas.

Vydrží nám Nečasova tzv. protikorupční vláda až do Silvestra 2012?

Je otázka, proč si vlastně říká protikorupční, ministři se v ní střídají jak apoštolové na orloji z velké části právě kvůli podezření, že se namočili do nějaké korupční kauzy. Možná i právě proto, že většina členů vlády má máslo na hlavě, tak drží pohromadě. Když nemusí, rozhodně neustupují. Z toho vyplývá, že ani tlak »ulice«, který má podle očekávání narůstat, Nečasův kabinet brzy nepoloží.

Může ho položit pouze ambice některých koaličních stran. Vydrží, dokud se nerozpojí koaliční spojenectví – zejména narážím na TOP 09. Véčkaři jsou s touto vládou osudově spojeni, ze zásadního politického otřesu by se už nevzpamatovali. Teď jsme svědkem duelu TOP 09 a ODS, což vyvolává i vnitřní napětí uvnitř TOP 09. Mám na mysli konkurenci mezi klasickou »topkou«, což jsou většinou přeběhlíci od lidovců, a Starosty, a soutěž mezi ministry Schwarzenbergem a Kalouskem. Tyto faktory mohou vládu rozkývat a na nějaký scénář na pád vlády se může za jistých podmínek hrát. Ale to by se to někomu – narážím na TOP 09 - muselo hodit.

Zajímají-li vás odpovědi na další dvě otázky: Podle vás tedy případný zvýšený tlak »obyčejných« lidí na vládu nemůže dopomoci k jejímu konci? a Někdy od poloviny roku nás bezpochyby čeká boj o příštího prezidenta ČR, Václavu Klausovi končí mandát na jaře 2013..., můžete si je přečíst na straně 3 buď v tištěné podobě Haló novin (k zakoupení na stáncích), nebo v elektronické podobě na internetových stránkách www.publero.com. Dále na této straně vám přinášíme, proč je tzv. »DONEZ pro mnohé šikana, pro poštu 234 milionů«nebo že »Vymahači nedostanou peníze na advokáty«...

Marie KUDRNOVSKÁř

převzato z Haló novin

 
 

Diskusní téma: Jiří Dolejš: Rozhodně se letos zvýší nezaměstnanost

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek