Jsme stále nepoučitelní?

07.08.2011 10:47

 

Stále jsme nepoučitelní, stále věříme stejným lhářům, stejným falešným prorokům a jejich slibům namísto svého zdravého selského rozumu. Jsme pohodlní se nad problémy zamyslet, hledat informace ve věrohodných zdrojích a důkladně posuzovat jejich objektivnost.

Zářným příkladem může být úspěch TOP09 v posledních volbách. V předvolebních agitacích nás hlavní ideolog této strany, bývalý ministr financí Kalousek, který za Topolánková vlády nasekal historicky největší dluhy, strašil hrozbou řecké zadlužeností.  A dost našich spoluobčanů udělalo zase kozla zahradníkem. Nyní prožíváme praktické následky jeho šetření – šetří zisky bohatých jednotlivců a společností (zejména zahraničních) a šetří na příjmech nízko a středně příjmových občanech. Zvyšuje spotřební daně a DPH.

Zdravý selský rozum by nám řekl – snižování dluhů je správné, ale nesmí se výhradně uskutečňovat snížením příjmu a zvýšení zdanění většiny občanů. Jinak dojde ke snížení poptávky a následně omezení výroby a tím snižování platů a nárůstu nezaměstnanosti. Státní pokladna pak nakonec vybere méně na daních a tím nakonec státní dluh naroste. To je vidět na nárůstu naší zadluženosti po nástupu vlády M. Topolánka, která odstranila daňovou progresi a snížila daně firmám. Velmi názorný rozbor stejného postupu republikánských vlád USA můžete vidět na odkazu ZDE.

V čem je tedy hlavní problém? Základním principem současného i minulého kapitalismu je spotřeba. Dnes, daleko více než v minulosti dokáže současný globální kapitalismu uspokojit jakoukoliv současnou spotřebu. Jenže ta vlivem obrovského nárůstu produktivity práce v celosvětovém měřítku a převádění materiální výroby ze vyspělých západních zemí do rozvojových ekonomik východu a jihu vede ke relativnímu snižování podílu mezd a platů na národním důchodu. Naopak rostou příjmy velkých globálních korporací a jejich managementu, které nejsou schopni uplatnit, přes veškerou snahu v osobní spotřebě (např. v přepychových sídlech, jachtách apod.) a z důvodů relativního nedostatku reálné poptávky,  ve výnosných investicích do reálné výroby.  Proto jej investují, ve snaze je dále zhodnotit, do různých hypotéčních a jiných „bublin“ , které uměle vytvářejících fiktivní poptávku. Jejich státy je v tom podporují zvyšováním nákladů na zbrojení, podporou nesplatitelných úvěrů, privatizací služeb  apod. – to vše na úkor zvyšování zadlužování státu, regiónů a občanů. Názory Američanů na tuto politiku jsou zřejmé např. z článku „Pád a pokles amerického impéria“.

Jednoznačným důkazem této vysoce nezodpovědné politiky jsou války za „svobodu“ v Iráku, Afganistánu a jinde na světě. Po deseti letech těchto válek, je každému trochu soudnému člověku zřejmé, mají jediného vítězezbrojařské firmy a jejich banky a mnoho poražených – životy vojáků a civilistů, rozvrácené státy v nichž se vedou tyto nesmyslné války, státní finance všech zúčastněných a nakonec i ta „svoboda“.

Na závěr se ptám – budete stále věřit, že snižování platů státním a jiným zaměstnancům, zvyšování spotřebních daní a DPH všem občanům je ta správná politika vedoucí ke snižování zadluženosti?  Že zvýšení daní těch nejbohatších jednotlivců a firem by tak mocně snížilo jejich příjmy, aby je donutilo opustit naši zem včetně svého majetku zde a případně ještě více podvádět ve finančních výkazech a v neplacení daní?  Tuto nepřijatelnou nesouměrnost potvrzuje i multimiliardář Warren Buffett když říká, že sazba daně z jeho obrovského příjmu je nižší než sazba daně z příjmu jeho sekretářky!! Pro nás to platí stejnou měrou – sazby daní pro „obyčejné“ zaměstnance jsou stejné, jako sazby daní pro vrcholné manažery bank, Kellnera, Babiše, Bakalu a jemu podobné naše zbohatlíky.  

Podle videa z velmi zajímavé přednášky Ing. Petra Staňka CSc. ze Slovenské akademie věd přednesené 30.7.2011 na konferenci v Luhačovicích je „Reálnou příčinou současné krize obrovská příjmová diferenciace“, kdy 5% populace spotřebuje 90% zdrojů.

Jančura Jan, Ostrava-Poruba

 

Diskusní téma: Jsme stále nepoučitelní?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek