K prosperitě se nelze proškrtat

23.05.2012 13:34

Po bouřlivém jednání včera sněm Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) rozhodl, že původně avizovaná celostátní stávka se do konce června neuskuteční.

Odboráři a zástupci občanských hnutí sdružených v iniciativě Stop vládě se po jednání sněmu ČMKOS vydali na protestní pochod centrem hlavního města. Trasa vedla od Domu odborových svazů na Žižkově přes magistrálu k sídlu vlády. Tam pod vlajkami jednotlivých odborových svazů a transparenty s nápisy Státní dluh=švindlAť platí bohatíPřestaňte krást! aj. promluvili představitelé jednotlivých odborových svazů a občanských iniciativ.

Nechceme vaše reformy, nechceme vaši vládu, chceme nové volby, zaznělo v úvodu na adresu premiéra Nečase a nejméně oblíbených ministrů Kalouska, Drábka, Hegera a už i Fialy.

* * *

»Stojíme před sídlem vlády, tato budova se stala symbolem útlaku a arogance moci,« řekl mluvčí platformy Stop vládě Jan Májíček. »Máme škrtat, abychom se zavděčili finančním trhům. Nikdo sice neví, kdo jsou, kdo je reprezentuje, kdo je zvolil. V každém případě se z nich stala mocnost, které se mají podřídit všechny státy a plnit jejich přání. Ale co je moc, to je moc. Tuhle zprávu poslali do světa Řekové, Ti se rozhodli, že už nebudou poslouchat finanční spekulanty. Ukázali nám, že to jde jinak,« připomněl.

»Proč chceme demisi?« zeptala se předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková»Protože současná vláda porušuje naše základní lidská a ústavní práva. Zdraví už nebude veřejným statkem, ale má se stát něčím, s čím se dá obchodovat, co se má zaplatit.

Zdravotní pojišťovny mají rozhodovat, komu a jakou péči zaplatí. Podle jejich návrhu se může v ČR zrušit 50 nemocnic. Ministr Heger chce ekonomicky ohodnotit rok vašeho života. Pak vám vaše pojišťovna řekne, jestli se jí vůbec vyplatí vás léčit. To v takto ekonomicky surové podobě neexistuje nikde na světě,« varovala Žitníková.

»Hasiči patří k zaměstnancům, kteří jsou reformami nejvíce postiženi,« uvedl předseda Odborového svazu hasičů Zdeněk Oberreiter.»Platy hasičů vláda snížila již v minulém roce a letos jejich propad pokračuje... Pokud vláda neustoupí ze svého záměru snížit rozpočet hasičů v roce 2014 na 57 % současného stavu, dojde k destrukci desetiletí budovaného systému poskytování pomoci občanům. Vláda svými škrty v rozpočtech bezpečnostních sborů rezignuje na základní povinnosti státu,« připomněl.

 

»Zatímco v Polsku roste HDP, zatímco v Německu roste HDP, v Rakousku roste HDP, tak u nás klesá, jen ‚díky‘ tomu, že tato vláda nic jiného nedělá, než tupě a tupě škrtá,«postěžoval si předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Připomněl, že se již objevují názory i pravicových ekonomů, že tupými škrty se k prosperitě neproškrtáme. Kde byli, když my jsme říkali, že jsou potřeba prorůstová opatření, zeptal se Zavadil. Je potřeba, aby vláda podala demisi, skončila s tím, co dělá a kam vede ČR, prohlásil předseda ČMKOS.

* * *

»Nebojím se říct větu, která možná nebude vnímána dobře,« pokračoval. »Ale jestli rostou preference komunistů, tak i díky tomuhle baráku,« ukázal za sebe na Strakovu akademii.

»A to je potřeba si uvědomit. Přiznám se, že byť jsem proti tomu celý život bojoval, nikdy jsem nebyl v žádné politické straně, nechává mě to v současné době klidným. Buď komunisty potřebují k volbě na Hrad, nebo jsou strašákem, aby se nedostali do vlády. Je to pokrytectví, které je potřeba jasně definovat...

Nemám z toho žádnou radost, a říkám to i kolegům, kteří v komunistické straně jsou, nemám z toho žádnou radost, že jejich preference rostou. Ale je to díky politice, která se tady odehrává. Zatímco jiné politické strany jsou namočené kde v čem, oni zatím ne,«neodpustil si Zavadil komentář na adresu KSČM.

* * *

»Já naopak mám velkou radost, že komunistům preference rostou, a je mi velice líto, že pan Zavadil nepochopil politiku KSČM, jejíž prioritou je sociální program, sociální oblast, která trápí lidi.

Mrzí mě, že místo abychom společně s odbory řešili nezaměstnanost, problémy školství a zdravotnictví, že se ještě najdou takoví lidé, kteří to nepochopili, dokonce i ve vedení odborů. Doufám, že řadoví odboráři chápou, o co nám jde, a že to není o tom, jestli my nebo oni, ale my všichni dohromady,« řekl včera Haló novinám v reakci na Zavadilova slova první místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek.

*  ** *

Na demonstraci, kterou účastníci okořenili častým skandováním »Demisi!«, troubením a pískotem, zazněla i výzva k dalšímu pokračování protestů, tentokrát v podobě »blokád« ministerstev.

Odboráři a aktivisté je zahájí happeningem před ministerstvy školství a kultury 29. května od 8 do 16 hodin. Zapojí se do něj studenti, učitelé i herci. U ministerstva práce se kritici reforem sejdou 31. května a u ministerstva zdravotnictví 4. června. Poslední protest se uskuteční 7. června u ministerstva financí od 15 hodin. Předcházet mu bude pochod od stanice metra Malostranská od 14.30 hodin.

Prahu čeká kromě toho ve středu 30. května demonstrace důchodců na Palachově náměstí proti omezení růstu penzí.

(ng)

převzato z Haló novin

Diskusní téma: K prosperitě se nelze proškrtat

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek