K vládou připravované změně ve způsobu valorizací důchodů

01.04.2012 20:48

 

Ekonomičtí ministři koaliční Nečasovy vlády se ve čtvrtek mj. dohodli na návrhu změny způsobu valorizace důchodů. Valorizace by měly vycházet z 1/3 přírůstku mezd, což zůstává na současné úrovni, ale dále jen z 1/3 výše inflace cen zboží a sužeb, což znamená snížení dynamiky valorizace o 2/3 z tohoto nejdůležitějšího segmentu. Kontrastem ke způsobu rozhodování je shoda ministrů na tom, že daně pro fyzické osoby se nezvýší – nevrátí k progresivnímu zdanění podle výše příjmů, ale dojde k navýšení DPH. Toto opatření se znovu dotkne dalšího snížení reálné výše důchodů, ale i jiných příjmů.

Roční růst průměrné mzdy v posledním období stačil tak akorát na pokrytí inflace a v některých odvětvích se dokonce mzdy či platy snížily. A valorizace penzí v podstatě opožděně (po zhodnocení uběhlých 12 měsíců, a zpětně ještě s dalším zpožděním 4 měsíců k realizaci) a i dříve vracela důchody na jejich původní reálnou hodnotu jen na krátkou dobu. A to jen díky tomu, že ke 100% zohlednění inflace se přičetlo z 1/3 i zvýšení mezd.

Zrychlený propad reálných důchodů však v tomto roce zapříčinilo zvýšení snížené sazby DPH z 10 na 14 %, značný růst nákladů na bydlení a turbulence v cenové hladině různých komodit, čemuž ještě není konec. Jen k únoru 2012 činí meziroční vzrůst spotřebitelských cen v průměru 3,7 % (např. cen za pobyt v domech pro seniory o 5,5 %).  Po přijetí připravované vládní změny se nejen propadne reálná hodnota jednotlivých důchodů, ale začne se propadat i procentní podíl důchodů ke mzdám. Jestliže v roce 1991 činil tento podíl 55,3 % a dnes osciluje kolem 40 %, pak v případě přijetí avizovaného „kompromisního“ návrhu dojde k propadu podílu nemálo pod 40 %.

Příští rok tak bude zejména pro nízkopříjmové a zdravotně hendikepované důchodce velmi kritický. Plně se totiž nepokryje rychlý růst nákladů na živobytí z průběhu roku 2012. A k tomu se ještě přidá od 1. ledna 2013 nové zvýšení DPH (jak ve snížené, tak i základní sazbě o jeden procentní bod). Dynamika propadu kupní síly důchodů bude tedy výrazně pokračovat! Přitom příjmy vysokopříjmových skupin občanů – chráněnců vlády - zůstanou téměř nedotčeny.

Je to nemorální a asociální přístup vládní koalice, která náklady za svou neschopnost řídit úspěšně hospodářský rozvoj země a za úmysl privilegovat bohaté přenáší na bedra neprivilegovaných spoluobčanů, včetně většiny seniorů. KSČM takovouto politiku odmítá a staví se plně za oprávněné požadavky důchodců a podporuje protesty důchodcovských organizací.

Miroslav Opálka,

poslanec PS PČR a místopředseda stínové vlády KSČM pro sociální strategii

 

V Praze 30. března 2012

Diskusní téma: K vládou připravované změně ve způsobu valorizací důchodů

ozebraceni duchodcu

Datum: 21.09.2012 | Vložil: anna

vlada che ozebracit stare duchode jen aby zbylo na vladu vice penez jim do kapes vzdyd se na ne podivejte jak stoustli jsou jakoo prasata a to za nase penize co nas okradaji

duchody

Datum: 05.09.2012 | Vložil: jan fára

kolik dostane duchodce přidáno v roce2013.

Přidat nový příspěvek