Kabinet si oddechl. Pokračování v červnu

28.04.2011 11:04

 

PRAHA – Nečasova vláda úterní hlasování o nedůvěře podle očekávání ustála. Opozice potřebných 101 hlasů nesehnala. Přidali se k ní pouze tři bývalí členové klubu VV Kristýna Kočí, Jaroslav Škárka a Stanislav Huml, což nestačilo. Vládě vyslovilo nedůvěru 84 poslanců, proti návrhu bylo 114 poslanců ODS, TOP 09 a VV.

Kabinet si tedy mohl oddechnout, ovšem jen na čas. Věci veřejné avizovaly, že jejich podpora vládě je pouze podmíněná. Pokud prý kabinet nepředloží do června penzijní a zdravotní reformu, budou véčkaři požadovat nové hlasování o důvěře vládě.

Vláda si v průběhu téměř sedm hodin trvající debaty musela vyslechnout ostrou kritiku z opozičních řad. Na reformy v sociální oblasti, které tvrdě dopadnou především na středně a nízkopříjmové skupiny obyvatel, se ve svém vystoupení zaměřil stínový ministr práce Miroslav Opálka (KSČM). Připomněl, že již nyní se stále více domácností propadá na dno sociálních příjmů, cestu zpět se však podaří najít jen některým. Jiní podle Opálky volí změnu svých priorit, další se zapojují do kriminální činnosti a nemálo je i těch, kteří si v bezradnosti sáhnou na své životy. Pravici to však nechává chladnou. »Tak jako hejno krkavců snesli se na tuto zemi, aby vyklovali každé zrnko zlata a stříbra. Nemají slitování. Jejich srdce zjedovatěla touhou po bohatství. Se vším kupčí, všechno prodávají,« charakterizoval Opálka praktiky pravice pomocí citátu z kázání mistra Jana Husa.

převzat z Haló novin

Diskusní téma: Kabinet si oddechl. Pokračování v červnu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek