Každý sedmý Američan nemá na jídlo

06.08.2011 09:40

V USA přibývá lidí, kteří potřebují pomoc státu, aby si mohli koupit potraviny.

Podle posledních údajů v květnu využívalo potravinové lístky v USA 45,75 milionu lidí, tedy jeden ze sedmi Američanů. Jde o rekord, uvedl deník The Daily. Smutný rekord.

Program potravinových poukázek pro chudé začal ve Spojených státech v roce 1962. Na počátku 90. let byl v útlumu, když jeho kritici pro poukázky prosadili řadu omezení. Během vlády prezidenta Billa Clintona se ale situace začala měnit, za George Bushe pak program expandoval a byl přejmenován na »doplňkovou výživovou asistenci«, aby ztratil stigma poukázek pro chudé. Potřebných v květnu přibylo o 12 %. V některých státech se dokonce kolem 20 %. Největší přírůstek uživatelů lístků zaznamenala Alabama, kde se počet příjemců potravinové pomoci i kvůli ničivým dubnovým tornádům oproti minulému roku zvýšil o 120 procent. Lístky tu potřebovalo 1,4 milionu lidí.

Počty potřebných ale rostly i ve státech, které přírodní katastrofa nepostihla. Nejhorší situace byla v New Jersey a Severní Karolíně. Příjemců potravinové pomoci tam přibylo shodně o 20,4 %. Lépe na tom nebyl Washington, kde lístky potřebovalo v květnu o 19,1 % více lidí než před rokem. Kromě špatného stavu hospodářství a vysoké míry nezaměstnanosti (9,2 %) způsobují situaci i rostoucí ceny potravin.

Převzato z Haló novin

Diskusní téma: Každý sedmý Američan nemá na jídlo

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek