Kdo stojí za válkou proti dětským centrům?

06.03.2017 11:57

Dětská centra pečující o ohrožené děti do tří let věku musí již několik let odolávat tlaku nejen ze strany ministerstva práce a sociálních věcí, ale i některých médií. S prosbou o pomoc se na poslance obrátili zaměstnanci některých ústavů.

»Moc Vás žádáme o podporu a klid k naší práci. Jsme velmi smutné z toho, jak se nyní na naši práci pohlíží a jak je v očích veřejnosti paní ministryní Marksovou (ministryní práce a sociálních věcí - pozn. red.) v čele, kritizována, znevažována a nepravdivě prezentována,« uvádí v dopise adresovaném poslancům sociální pracovnice Dětského centra Liberec Eva Pánková. Věří, že u poslanců, kteří tato zařízení navštívili a vědí, jak vypadají a jak se tam s dětmi pracuje, najdou zastání. Pánková konkrétně poukázala na článek »Mirek se uspával boucháním hlavou do polštáře, popsala pěstounka první měsíce v rodině«, který vyšel v několika denících a také na internetu. »Nevíme, kdo za celou touto mediální masáží, a doslova ‚válkou proti ústavům‘, stojí a předně, kdo to všechno platí,« píše Pánková. Článek je podle ní zcela tendenčně zaměřen, mylně ovlivňuje celou veřejnost a uráží všechny zaměstnance dětských zařízení. »To, co je v článku popsáno, se nezakládá na pravdě,« tvrdí Pánková. Zařízení podle ní dostávají mnoho kladných hodnocení od osvojitelů, pěstounů a zahraničních osvojitelů, kteří si jejich práce váží a hodnotí ji velice kladně. »Nejenže děti, které jsme předávali do rodin, nejsou nikterak poznamenány, ale naopak v mnohých dovednostech předčí děti z běžné populace,« dodala Pánková.

Nepochopitelná snaha o dehonestaci center

Jejím slovům dává za pravdu i místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Soňa Marková (KSČM), která je jednou z poslankyň, na které se sociální pracovnice svým dopisem obrátily. Problémy dětských center se dlouhodobě zabývá. »Zkušený a kvalifikovaný personál dětských center dbá na všestranný rozvoj dítěte, včetně emocionální složky, děti mají individuální plány a převládá maximální možná snaha o urychlení návratu ‚volných‘ dětí do biologických nebo náhradních rodin,« uvedla Marková pro náš list. Poukázala na současný trend, kdy v důsledku dlouhodobě neodpovědného přístupu ministerstva práce a sociálních věcí dochází k tomu, že klesá zájem o trvalé pěstounství a naopak narůstá počet žadatelů o přechodnou pěstounskou péči. Zároveň podle ní klesá počet novorozenců a kojenců ve zdravotnických zařízeních pro děti do tří let, současně ale narůstá počet dětí staršího věku. »Tyto děti jsou hůře umístitelné, zejména pokud se jedná o sourozenecké skupiny, děti se zdravotním postižením nebo romského etnika. Úporná snaha o dehonestaci dětských center, vyjmutí je z gesce ministerstva zdravotnictví a jejich následné zrušení je nepochopitelná,« dodala Marková.

Destrukce ústavní péče problém nevyřeší

Potvrzuje to i Pánková, podle níž se pro čtyřčlenné sourozenecké skupiny či děti s psychickým nebo zdravotním problémem nedaří najít vhodnou pěstounskou rodinu. »Toto opravdu není naší vinou. My se jen o tyto děti staráme, jelikož aparát vedený paní ministryní není schopen těmto dětem zajistit jinou formu péče, než naši,« dodala Pánková. Je podle ní pravda, že se zvyšují počty dětí umístěných do pěstounské péče, jde ale o děti umístěné k prarodičům, kteří mají nyní možnost čerpat dávky pěstounské péče. »Dlouhodobí pěstouni však stále chybí. Pouze se množí ti, kteří mají zájem vykonávat pěstounskou péči na přechodnou dobu za opravdu štědrý plat,« uvedla Pánková.

Marková věří, že ministerstvo práce kampaň proti dětským centrům zastaví. »Glorifikace přechodné pěstounské péče na straně jedné, a destrukce ústavní péče na straně druhé ve skutečnosti řešení palčivého problému péče o ohrožené děti nepřinese,« dodala poslankyně.

(jad)