Koalice je nepoučitelná.

03.04.2011 22:38

 Vládní koalice na zasedání parlamentu dne 24.3.2011 odmítla svolání mimořádné schůze parlamentu ČR ve věci vysvětlení postupu ministra Vondry v případě PROMOPRO.  Tím koalice opětovně prokázala, že je nepoučitelná. Jako by vůbec nevnímala nález Ústavního soudu ze dne 14.3.2011 k projednávání stížnosti poslanců ČSSD ve věci schválení  zákona „ o úsporných opatřeních“ ve stavu legislativní nouze.

Ústavní soud v něm konstatoval:

„Mezi nejzákladnější práva parlamentní opozice anebo jejich jednotlivých členů, která

by měla být v demokratickém právním státě ústavně garantovaná, lze zařadit zejména práva zaručující parlamentní menšině účast na parlamentních procedurách; práva umožňující parlamentní opozici výkon dozoru a kontrolu vládnoucí většiny i vlády samotné. Dále se jedná o práva umožňující parlamentní opozici blokovat či oddalovat rozhodnutí přijímaná většinou, ...... Míra (hloubka) a úroveň úpravy zmíněných práv parlamentní opozice v daném systému, jakož i šíře prostoru, v němž je parlamentní opozici umožněno plnit její nezastupitelné funkce, jsou nejen známkou úrovně politické a parlamentní kultury dané společnosti, nýbrž vyjadřují i stupeň demokratičnosti daného politického systému.

Tento postup koalice je nejen projevem její neskutečné arogance, ale bohužel, to zde musím říci, hlouposti. Tímto nevysvětlitelným postupem jen posiluje podezření, že na té aféře POMOPRO skutečně něco je, jinak by přece veřejné projednávání tohoto případu koalici umožnilo Vondrovi veřejně obhájit spránost svého postupu. Žádné nebezpečí koalici z případného přijetí pro ni nepřijatelného usnesení, přece z důvodu její většiny v parlamentu nehrozilo. Výmluva, na čekání vyšetření případu policií, ji nijak nepomůže se v očích veřejnosti očistit, naopak umožní opozici tuto otázku stále ve vhodných situacích otevírat. Mimo jiné by tím i utlumila vnitřní opozici TOP09 a VV v koalici.  

Je asi zřejmé, že se předseda vlády Nečas zde chce projevit jako „silný muž“ – zejména v očích svých spolustraníků, že zachránil Vondrovi ministerské křeslo. To se projevuje i ve zprávách o možném návratu místopředsedy Drobila do ministerské funkce. Zkouší zde Nečas pevnost koalice?

Jak může takto rozhádaná koalice věrohodně zavádět tak rozsáhlé reformy v důchodovém a zdravotnickém zabezpečení, daních apod.?

Pokud TOP09 uskuteční své poslední prohlášení, že při hlasování o mimořádné schůzi parlamentu z jednání odejede a tím pravděpodobně umožní opozici schválit svolání tuto mimořádnou schůzi je zřejmé, že všechny manévry Nečase byly nejen zbytečné ale i směšné.

Jančura Jan, 3.4.2011

Ostrava-Poruba

Diskusní téma: Koalice je nepoučitelná.

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek