Koalice kvaltuje a opozici neslyší

09.06.2011 07:24

 

Nový občanský zákoník odolal včera ve sněmovně návrhu KSČM na zamítnutí, přežil i hlasování o jeho navrácení předkladatelům k dopracování. Koalice opět ukázala, že o novém kodexu nechce v klidu s opozicí diskutovat.

Návrh, který prošel prvním čtením, kritizovala i ČSSD, nešetřili ho ani mnozí koaliční poslanci. Ústavně právní výbor na jeho projednání nakonec bude mít místo dvou tři měsíce, ČSSD požadovala 120 dnů.

»Nemyslím, že je situace natolik vyostřená, že máme na vybranou pouze přijmout občanský zákoník, anebo na dlouhou dobu souhlasit s tím, že zde bude působit tzv. komunistické právo z období před r. 1989. Občanský zákoník se všem polistopadovým vládám podařilo výrazně změnit, že dostatečně odráží změny společenských vztahů ve společnosti,« zdůraznil místopředseda ústavně právního výboru Stanislav Grospič (KSČM). Obává se, že nový zákoník zpřetrhá nynější vazby a přinese právní nestabilitu.

V ČR nyní platí mnohokrát novelizovaný zákoník z r. 1964. Problém je v tom, že tato právní úprava je roztříštěna do řady právních předpisů.

Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) si ČR liberální kodex zaslouží. Nový zákoník prý znamená rozchod s komunistickým právem. »Pokud se jej podaří schválit, ovlivní život všech lidí na desítky let,« uvedl Pospíšil. Odborníci ho připravovali 10 let. Vláda je prý připravena debatovat o úpravách předlohy (tomu opozice nevěří), obává se však nepromyšlených návrhů poslanců.

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Koalice kvaltuje a opozici neslyší

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek