Koalice s anonymními akciemi nezatočí

15.10.2011 10:23

 

Vzpomínám si na trpký smích, který před více než rokem zazněl z lavic poslanců KSČM a ČSSD. To poslankyně Kristýna Kočí a Karolína Peake, tehdy ještě obě za Věci veřejné, předkládaly novelu zákona o veřejných zakázkách.

Rychle rušily zákaz účasti společností s akciemi na majitele ve veřejných zakázkách, který přijala sněmovna v květnu před volbami.

 

Zdůvodňovaly to hrozícími arbitrážemi. Tehdy jsem v rozpravě připomněla větu z programu Věcí veřejných, na nějž tato strana lákala voliče: »Prosazujeme zákaz zadávání veřejných zakázek firmám s neznámou vlastnickou strukturou a zrušení akcie na doručitele.«

 

Mezitím se Karolína Peake vyhoupla až na post místopředsedkyně vlády a do svého ranku dostala přímo boj s korupcí. Ideální chvíle a místo naplnit předvolební slib, který měl zatrhnout podivným firmám shrabování veřejných prostředků. Navíc Věci veřejné ovládají i ministerstvo pro místní rozvoj, které s pompou připravilo novelu zákona o veřejných zakázkách.

 

Když jsme ji projednávali na zasedání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, zjistili jsme, že z programu VV v něm zbyl dým a popel. Tím dýmem je návrh, aby firmy musely oznámit majitele akcií s podílem nad 10 %. Má to být »povinný obsah nabídky«. Dodavatelé by jinak byli vyloučeni ze soutěže. Omezí to opravdu přístup firem s neznámou vlastnickou strukturou do veřejných soutěží? V bouřlivé diskusi kolem zákona se ukázalo, že dříve, než vůbec získal svou konečnou podobu, už kdekdo ví, jak jde obejít. Někteří starostové měst, kteří mají zkušenosti se zadávacím řízením, upozornili, že mohou vzniknout firmy jako »soutěžní skořápky«.

 

Budou se specializovat na splnění podmínek. Protože zákon ale neřeší otázku subdodavatelů, tak právě ti budou realizovat zakázky a žádného vlastníka akcií nemusejí nahlašovat. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) však odmítl tuto otázku řešit. V době podání nabídky přece firmy nemají smlouvy s dodavateli a dostaly by se tak pod jejich tlak. Kromě toho nikdo nedokáže v řetězení vlastníků firem nakonec odkrýt toho pravého. Takže už teď pravicová koalice rezignuje na to, že by společnostem s neznámou vlastnickou strukturou mohla zamezit přístup k veřejným penězům.

 

Akcie na majitele se také rušit nebudou. Podle informace přednesené na jednání výboru by v zákonu o obchodních korporacích měla být alespoň povinnost anonymní akcie deponovat. Tím by prý mělo dojít k »imobilizaci cenných papírů«. Čili by každý den nemohly přecházet z ruky do ruky. Jestli se tak neděje u uložených akcií, ovšem ve skutečnosti veřejnost nebude smět vědět. Něco o těchto anonymních akciích se budou moci dozvědět jen ČNB a orgány činné v trestním řízení.

 

Tento návrh má zpracovat ministerstvo spravedlnosti. Ovšem až s účinností od 1. 1. 2014. Do té doby se může stát věcí. A tak se na výboru probíráme při dopracování novely zákona o veřejných zakázkách, který byl při přípravě na ministerstvu dost odfláknutý, hlavně popelem z protikorupčních slibů koalice. Alespoň občas najdeme ohořelé polínko, které by přece jenom mohlo trochu zlepšit situaci. Žádný průlom ale zřejmě nelze od novely očekávat.

 

 

Autor: Milada HALÍKOVÁ, poslankyně PS PČR za KSČMZdroj: Haló noviny

Diskusní téma: Koalice s anonymními akciemi nezatočí

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek