Kousek Kuby u českých přátel

15.02.2012 07:47

 

José Martí očima kubánských umělců je název zajímavé výstavy, která je po čtvrteční vernisáži otevřena od pátku (3.2.2012) na zámku v Ostravě-Porubě i pro širokou veřejnost.

Skromná rozsahem, bohatá uměleckým ztvárněním takové osobnosti jako je José Martí. Revoluční ikona bojů za nezávislost nejen Kuby, ale i celé Latinské Ameriky, má stále co říci i současnému světu. Nový kubánský velvyslanec v ČR Fermín Gabriel Quiňones Sánchez

při vernisáži mimo jiné zdůraznil, že výstava je významným kouskem Kuby u českých přátel.

Martího odkaz jako by se vtělil také do útlé sbírky veršů Antonia Guerrera, jednoho z pětice kubánských hrdinů, účelově vězněných v USA za boj proti terorismu. Po symbolickém křtu 31 Guerrerových básní Především člověk (přeložili V. Kedyková, E. Mánková a K.Sýs) pan velvyslanec zodpověděl řadu dotazů. Předtím ještě besedoval se studenty jazykového gymnázia Pavla Tigrida v Porubě a krátce se pozdravil i s hejtmanem Moravskoslezského kraje Jaroslavem Palasem. Pohostinské prostory poskytl a o dobrou náladu se postaral známý řecký levicový zpěvák, majitel před zničením zachráněného zámečku Statis Prusalis.

xxx

   Výstava, kterou pořádá Společnost česko-kubánského přátelství, potrvá do 14. února.

Je bezplatně přístupná o všedních dnech vždy od 13 do 17 hodin. Výstavu organizačně podpořili Martiovská asociace Kubánců žijících v ČR a Městský výbor KSČM v Ostravě, jehož předseda Oldřich Jakubek vernisáž úspěšně moderoval. Expozice José Martí očima kubánských umělců poputuje z Ostravy do dalších měst ČR.    (joti)

Fotografie z otevření výstavy nalezene ZDE

 

Diskusní téma: Kousek Kuby u českých přátel

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek