Levice znamená spolupráci

30.03.2011 11:03

 PLZEŇ – O projektu Spojenectví Práce a Solidarity (SPaS), o přípravě sjezdu KSČM, ale i o aktuální politické situaci se jednalo na stranickém aktivu, který proběhl včera odpoledne v budově MěV KSČM Plzeň.

Zúčastnili se jej předsedové stranických základních organizací a členů obvodních a městského zastupitelstva, ale také někteří členové Zastupitelstva Plzeňského kraje a předsedové některých OV KSČM z Plzeňského kraje.

SPaS by měla být platformou, na níž bude probíhat spolupráce všech levicových sil. K jejímu vytvoření vyzvala loni na podzim KSČM. Podle Filipa by v této platformě mohla být například Pirátská strana, Demokratická strana zelených, odborové organizace, ale i levicově orientovaní jednotlivci. Na platformě by se mohli podílet výrazní levicoví intelektuálové, kteří sice budou chtít zůstat mimo struktury politických stran, ale jejichž názory jsou KSČM velmi blízké. V tomto ohledu jmenoval Filip sociologa Jana Kellera.

Současná vláda je sice rozhádaná, ale podle Filipa nepadne, pokud se nepodaří uspořádat silné stávkové hnutí, především pak generální stávku. Sociální demokracii nepovažuje za levicovou stranu. Jak dále uvedl, z volebních programů ODS a ČSSD, se kterými tyto strany vstupovaly do loňských sněmovních voleb, vyplývá, že obě tyto strany se posunuly k politickému středu. Zmínil důležitost prezentace názorů komunistických politiků. V této souvislosti Vojtěch Filip ocenil plzeňského zastupitele za KSČM Jiřího Valentu. Vyzdvihl fakt, že Valenta v našem listě často publikuje články, v nichž vysvětluje názor KSČM na řadu plzeňských, regionálních i celospolečenských problémů.

V diskusi např. Jan Boštík zmínil spolupráci plzeňských komunistů s téměř dvěma desítkami různých levicových organizací, například s Obcí baráčníků, Sdružením na ochranu spotřebitelů apod. Antonín Kraus hovořil o spolupráci komunistů s Odborovým sdružením Čech, Moravy a Slezska. Mluvilo se i o problematice získávání mladých členů strany. Filip zmínil svoji zkušenost s tím, že poté, co lidé s radikálními levicovými názory založí rodinu, mnohdy vstupují do ČSSD, a proto udržet mladé v řadách KSČM je složité. Předseda MěV KSČM Plzeň František Hrubeš uvedl, že městský výbor udělá vše pro to, aby se v rámci Plzně podařilo SPaS uskutečnit.

V další diskusi například Jana Bystřická poukázala na to, že regionální média o KSČM buď neinformují vůbec, nebo jen negativně.

29. 3. 2011(ma)

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Levice znamená spolupráci

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek