Londýnské nepokoje se rozšířily

09.08.2011 21:12

Přes sto lidí bylo zatčeno v noci na včerejšek poté, co se nepokoje v Londýně rozšířily na další čtvrti po sobotním výbuchu násilí v chudé čtvrti Tottenhamu na severu města.

Nejtěžší střety tentokrát zažil Enfield na severním okraji Londýna, ale násilí zasáhlo také Brixton na jihu a nákupní křižovatku v centru Oxford Circus, stejně jako Islington. Výtržníci se podle policie organizovali prostřednictvím sociálních sítí. Skupiny mladých lidí útočily již od nedělního odpoledne v Enfieldu na policisty, rozbíjely výlohy a drancovaly obchody. Současně se násilí a drancování přeneslo do Brixtonu a během noci přicházely zprávy o střetech z dalších částí města. Násilí postihlo i Walthamstow a Waltham Forest na severovýchodě města. Policie tvrdí, že jde o »kriminální aktivitu přes kopírák«.

Podle mnohých názorů jsou nepokoje odrazem napětí v době hlubokých škrtů a pochmurných ekonomických vyhlídek. »Je to jen pohled do propasti,« řekl bývalý představitel londýnské policie John O'Connor v televizním rozhovoru. O ekonomických problémech a škrtech se mluví v debatách kolem nepokojů poměrně často - ať už v souvislosti s jejich dopadem na policii a propouštěním policistů nebo s uzavíráním sociálních služeb, které vedou ke zvýšení kriminality.

Policie je terčem poměrně ostré kritiky především proto, že násilí nedokázala předejít a nezasáhla v Tottenhamu proti rabování. Řada televizních záběrů ukazuje, že zboží v řadě obchodů odnášeli rabující v poklidu a místy organizovaně, když spořádaně stáli ve frontě na kradené zboží. Zástupce velitele Scotland Yardu Steve Kavanagh připustil, že policii v sobotu večer v Tottenhamu míra a intenzita násilí zcela překvapila, a proto tam nebyl ani dostatek policistů.

Převzato z Haló novin

Diskusní téma: Londýnské nepokoje se rozšířily

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek