M. Zelený: Soumrak demokracie. Nejsme jako oni.

09.08.2011 11:24

 Ekonom Milan Zelený na svém blogu v článku Soumrak demokracie? Nejsme jako oni! navrhuje změnit volebním systém zavedením tzv. negativního hlasování. Občan by v případě, kdy mu nevyhovuje na kandidátce žádná strana, tak by mohl vybrat volbu „Žádná z nich“. Tím by nemusel případně volit „menší zlo“ a dát najevo, že s vítěznou stranou nebo koalicí nesouhlasí.  V závěru článku se obává, že se tuto změnu nepodaří prosadit. Já si osobně myslím, že je to nepodstatná změna z dále uvedených důvodů.

Hlavní problém vidím jednoznačně v nesouměřitelnosti moci obrovsky bohatých mezinárodních společností a fakticky roztříštěnou občanskou společností jednotlivých států. Navíc jsou tyto korporace z důvodu ochrany svobody podnikání mimo kontrolu společnosti – jsou tedy „neviditelné“, proto se mohou lehce soustředit na několik málo veřejně fungujících stran a jejich představitelů.

Proto jsou představitelé občanů jednotlivých států – politické strany i občanské iniciativy a jimi delegované parlamenty a vlády - proti mocenskému a ekonomickému tlaků těchto globálních korporací bezmocné.  To žádné úpravy volebního systému neovlivní – ty jsi strany a jejich jednotlivé politiky buď koupí resp. výjimečně poctivé jednotlivce znemožní resp. odstraní.

Tyto globální korporace se již veřejně vysmívají i vládám nejmocnějších států světa. V roce 2008, v době finanční krize, si vymohly na státech, že je zachránily na úkor svého zadlužení a dnes tyto zachránce tlačí do úhrady toho zadlužení za nevýhodných podmínek, aby dále zbohatly. Dnes jim už vůbec nejde o demokracii a občanskou společnost – považují to za již nepotřebné zástěrky své skutečné moci.

Z uvedených důvodů není asi možná jakákoliv kontrola těchto globálních korporací – i z případně vytvořených globálních kontrolních institucí. Asi jedinou reálnou cestou je rozbít tyto globální korporace – ale kdo je to schopen vůbec provést??  

Místo nesmyslných hříček s volebními systémy, které nic nevyřeší, je jedinou, trochu smysluplnou cestou, zavést přímou demokracii. Pro korporace se pak budou podstatně hůře ovlivňovat všichni jednotlivci tvořící celou společnost. Pak bude možné v referendu zvrátit rozhodnutí přijaté parlamentem, omezí to moc stran a tedy i tlak korporací na ně.

Jan Jančura, Ostrava-Poruba

Diskusní téma: M. Zelený: Soumrak demokracie. Nejsme jako oni.

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek