Máme toho dost!

02.05.2011 09:22

 

PRAHA – Navzdory prudkému rannímu ochlazení a dešti vyrazily včera tisíce komunistů a levicových aktivistů po celé ČR na tradiční oslavu Svátku práce. Na většině míst se prvomájová shromáždění změnila ve spontánní protest proti zkorumpované Nečasově vládě. Nejmohutnější manifestace se tradičně sešla na Křižíkově fontáně v Praze, kde promluvil i předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. I on podrobil pravicový kabinet nemilosrdné kritice a vyzval k boji za nové volby.

Filip pětitisícovému shromáždění zdůraznil, že bohužel již nestačí práci slavit, ale je třeba za ni bojovat, a to protestem proti vládě lhářů, korupčníků a mafiánů, kteří si práce neváží a uctívají jen modlu peněz. »První máj je oslavou práce. Nestačí však už jen slavit. Je třeba zahájit protesty proti této vládě. Proti těm, kteří si práce neváží, kteří převrátili hodnoty a majetek je jim více než hodnota práce,« řekl Filip.

Podle předsedy komunistické strany je lhostejné, že si vláda zajistila důvěru v parlamentu, protože důvěru občanů dávno ztratila. Již 80 procent Čechů je dnes proti vládě a propad důvěry zaznamenala i po vítězném hlasování o důvěře ve sněmovně. »A proč tomu tak je? Protože pro občany ČR nic nedělá,« řekl Filip, podle nějž si kabinet zajistil moc jen pro to, aby se mohl hádat o to, která státní zakázka připadne jaké podnikatelské skupině, tu navázané na ODS, tu na VV, tu na TOP 09.

»V ČR je situace velmi vážná, vláda byla totiž ustavena na nelegitimním základě,« řekl Filip a vysvětlil, že nelegitimita vlády plyne z toho, že neplní sliby, kterými si zajistila hlasy voličů. Jako příklad Filip uvedl předvolební halasení šéfa ODS Nečase, že nebude trpět korupci, následované povolebním krytím svého ministra Pavla Drobila namočeného do korupčního skandálu. Stejně Nečas pak postupoval v kauze Alexandra Vondry, který dokonce sedí ve Strakově akademii dodnes. Taková vláda podvodu a lži podle Filipa důvěru občanů mít nemůže.

Předseda ÚV KSČM rovněž připomněl prapodivný nákup bojových vozidel Iveco. Česká armáda zakoupila méně vybavené vozy než Slovensko a přitom dražší. »Je to normální? Ne, tato vláda nemá právo vládnout. Utrácejí vaše peníze a říkají vám, že si musíte utáhnout opasky. Jak dlouho si to občané ČR ještě nechají líbit?« ptal se včera Vojtěch Filip.

Ostře Filip kritizoval místopředsedu vlády Radka Johna i jeho stranu Věci veřejné. Za skandální Filip považuje, že Johnův nový úřad spotřebuje 25 milionů korun ročně v době, kdy vláda snižuje platy policistů, záchranářů či učitelů. »Ne, to nemůžeme dovolit!« apeloval Filip za mohutného potlesku zúčastněných. Vyzval také všechny, aby si vzpomněli na to, že Věci veřejné před volbami slibovaly zrušit zdravotnické poplatky a nakonec hlasovaly pro jejich zvýšení.

Nebezpečí je však ještě větší. Vládnoucí garnitura už nemá co rozprodávat, a tak se rozhodla rozkulačit sociální a zdravotní systém, varoval Filip. Tím ale překročila poslední mez. »To si nesmíme nechat líbit. Je třeba odejmout této vládě mandát v nových volbách,« prohlásil Filip a vyzval všechny komunisty a příznivce KSČM, aby se masově zapojili do protivládních protestů, které počínají 21. května demonstrací, již pořádají odbory. Klíčovým požadavkem protestů musejí být dle Filipa nové volby. Ty požaduje i nová petice, na níž se shodli představitelé Spojenectví Práce a Solidarity (SPaS) a kterou Vojtěch Filip včera na Křižíkově fontáně představil. »Jediným řešením jsou nové volby, pouhá demise vlády nic neřeší. Na formátu této sněmovny nelze ustavit funkční vládu, protože jsou v ní lidé, kteří zradili vlastní program,« vysvětlil Filip a uzavřel: »Je třeba jasně říct: Máme toho dost! Pojďme bojovat proti těm, kteří nás chtějí zbavit posledních zbytků svobody a důstojnosti!«

Celý projev Vojtěcha Filipa, jenž včera na Křižíkově fontáně představil i svou novou knihu Vždy jsem na straně obyčejných lidí, přinášíme na jiném místě dnešních Haló novin.

převzato s Haló novin

Diskusní téma: Máme toho dost!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek