Marková: Zdravotnictví jako dojná kráva

13.10.2011 07:14

Marková: VZP si pod dohledem především ODS »vylepšila« svou bilanci neefektivním projektem elektronické zdravotní knížky.

Zachovat zisky podnikatelům a omezit potřebnou zdravotní péči těm, kteří na ni nebudou mít dostatek finančních prostředků. To je podle KSČM záměr současné Nečasovy vlády. Takový přístup komunisté zásadně odmítají.

Stínová ministryně zdravotnictví, poslankyně Soňa Marková (KSČM) na včerejší tiskové konferenci poukázala na to, že již před půl rokem začala VZP upozorňovat na nevyhnutelný fakt, že po třech letech negativních dopadů světové finanční krize a při neustále narůstajících výdajích za zdravotní péči jsou rezervy z minulých let vyčerpány. Správní rada VZP, jíž je také členkou, byla informována i o tom, že bude docházet ke zpožďování plateb vůči některým zdravotnickým zařízením, což může mít vážné dopady především na ta menší z nich.»Zdravotní péče pro pacienty by prý neměla být v žádném případě ohrožena. Otázkou ale je, zda je možné tomuto tvrzení věřit,« zapochybovala poslankyně.

Navíc podle ní nelze v nejbližší době očekávat, že by ministerstvo zdravotnictví mělo sebemenší vůli situaci ve VZP jakkoli řešit. Právě naopak. Z vyjádření šéfa resortu Leoše Hegera (TOP 09) v médiích o tom, že vláda se rozhodla jít až na dřeň systému, podle Markové vyplývá, že »jedinou snahou pravicových vlád zůstává vytvářet soustavný tlak na to, aby byly solidární veřejné finanční prostředky postupně nahrazeny penězi z peněženek pacientů«.

Koneckonců, to je trend, který nastoupila už Topolánkova vláda. Ta mj. zastropovala platby lidí s příjmy nad 86 tisíc korun měsíčně, zmrazila platby za státní pojištěnce, kteří přitom ne vlastní vinou čerpají 80 % zdravotní péče, či zavedla nic neregulující tzv. regulační poplatky.»V nastoleném trendu pokračuje i současná Nečasova vláda,« dodala Marková. Nadále nenavyšuje platby za státní pojištěnce, i když jsou pouze čtvrtinové proti tomu, co platí zaměstnanci, nezrušila zastropování a neprovedla ani žádná jiná opatření k zavedení větší míry spravedlnosti do placení pojistného na zdravotní pojištění.

Zvýšení DPH přijde draho

Navíc zvýšení spodní sazby DPH z 10 na 14 % připraví zdravotnictví o pět miliard. Marková připomněla, že za této situace si »sama VZP pod pečlivým dohledem především ODS ‚vylepšila‘ svůj rozpočet podivným a hlavně neefektivním projektem elektronické zdravotní knížky, který ji už stál téměř 2 mld. Kč a v němž se chystá bez uzardění pokračovat«.

»Když k tomu připočteme faktický nezájem koalice na skutečném řešení plýtvání a korupce nejen v oblasti zdravotnictví, je její záměr průzračně jasný: Zachovat zisky podnikatelům, kteří si ze zdravotnictví učinili dojnou krávu, a omezit potřebnou zdravotní péči těm, kteří na ni nebudou mít dostatek finančních prostředků. Jinými slovy, ušetřit za každou cenu, třeba i na úkor zdraví a životů pacientů,« prohlásila stínová ministryně.

Marková také zdůraznila, že KSČM tento přístup zásadně odmítá. Trvá na dodržování Listiny základních práv a svobod a jejího článku o bezplatné zdravotní péči v rámci veřejného zdravotního pojištění pro všechny a na odpovědnosti státu za zachování zdravotnictví jako veřejné služby. »Vláda Petra Nečase svými skutky jasně prokázala, že toto není její cíl a je načase, aby odstoupila,« prohlásila. (jad)

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Marková: Zdravotnictví jako dojná kráva

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek