MARTIN POTŮČEK: Sociální reforma: rozvrtat a škrtit!

25.10.2011 09:36

Na blogu Martina Potůčka, vedoucího Centra pro sociální a ekonomické strategie vyšel článek "Sociální reforma: rozvrtat a škrtit!". 

Od ledna příštího roku nás čekají radikální změny ve způsobu výplaty sociálních dávek. Změny se výrazně dotknou i poskytování sociálních služeb.

Zejména se jedná o centralizaci úřadů práce, kde má sjednotit místa výplaty nepojistných dávek. Autor blogu nesouhlasí s tímto opatřením, cituji:

"...Podle mého názoru jde o zřetelný projev zploštěného, technokratického přístupu k řešení problémů. Pan ministr je vzděláním inženýr a možná i upřímně věří, že když výplatu sociálních dávek a služby zaměstnanosti zcentralizuje, zlepší fungování celého systému. Já si myslím pravý opak. Sociální systémy se organicky vyvíjejí dlouhá desetiletí a přitom se přizpůsobují specifickým potřebám lidí. Tato centralizace možná ušetří pár úředníků, ale za příliš vysokou cenu: odcizení sociálních služeb občanům. Velmi hezky je to vidět na případu výplaty dávek hmotné nouze, příspěvků na péči a dávek sociální péče pro osoby se zdravotním postižením. Ty měly až doposud na starosti obce, které zároveň odpovídají za poskytování sociálních služeb. Lidé, kteří jsou ve složitých životních situacích, potřebují kombinaci obojího. Obce mají relativně slušný přehled o situaci konkrétních lidí. Pokud výplatu dávek obcím seberete, začnete to dělat takto centralizovaně a obcím ponecháte jenom péči o zajištění sociálních služeb, automaticky dojde k tomu, že levá ruka (Úřady práce) nebude vědět, co dělá pravá (sociální odbory v obcích), na specifické životní situace lidí se začnou pasovat jednoduchá schémata, mnohé problémy nebudou vůbec rozpoznány a pokud ano, tak následné řešení bude zdlouhavější a obtížnější.::"

Podrobné znění článku naleznete ZDE

Diskusní téma: MARTIN POTŮČEK: Sociální reforma: rozvrtat a škrtit!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek