Na Fontáně se zase setkali přátelé

26.09.2011 14:03

 

V sobotu na Slavnosti Haló novin bylo živo nejen na hlavním pódiu, ale i mimo něj. Přijměte pozvánku na menší reportážní vycházku mezi účastníky.

Hned u vchodu do areálu Křižíkovy fontány pražského Výstaviště příchozí vítal stánek naší redakce a nakladatelství Futura, a. s. Tam bylo možno nejen si koupit knihy, ale také zalistovat ve svázaných archivních výtiscích Haló novin. Lidé tak mohli prostřednictvím »pilotního« čísla našich Halovek, rozdávaného na 1. máje 1991, či prostřednictvím prvních, již pravidelných čísel (vycházíme od 17. května 1991) »omládnout« o 20 let.

Které knihy šly nejvíce na dračku? Kniha spisovatelky Miroslavy Moučkové Za časů přemyslovských králů, dále Graclíkova a Nekvapilova Jiřina Švorcová osobně či Babice Stanislava Kábeleho. Mezi podepisováním desítek svých knih našla bývalá šéfredaktorka našeho listu Mirka Moučková okamžik, aby se svěřila, co pro ni znamenají dvě dekády Haló novin: »Je to důležitá část mého života, kterou jsem strávila, a doposud trávím, s lidmi, kterým záleží na osudu této země.«

Nevzdali jsme to

Se čtenáři a příznivci Haló novin po celý, sluncem proteplený den diskutovali v četných hloučcích, ale i v malém Hydeparku, poslanci a zastupitelé KSČM a Strany demokratického socialismu (SDS), funkcionáři, členové a aktivisté řady vlasteneckých organizací. Co znamenají Haló noviny v roce svého dvacetiletí pro poslance KSČM Karla Šidla? »Jsou symbolem toho, že 20 let existuje v naší zemi levicový názor. My, komunisté, se můžeme o tento deník opřít a oslovit jím veřejnost. A jsem rád, že jsme to nevzdali,« odpověděl s tím, že naše noviny čtou v jeho rodině tři generace. Šidlův kolega z poslaneckého klubu Miroslav Grebeníček ocenil, že Haló noviny citlivě navazují na meziválečné období a jsou deníkem, jenž »hájí neprivilegované, otevřeně mluví o sociální nespravedlnosti, reaguje na současnost a kultivovaně informuje o budoucnosti«.

Haló noviny na prvním místě

Ze zahraničních hostů slavnosti jsme oslovili nového chargé d’affaires Kubánské republiky Fermína Gabriela Quiňonese Sáncheze, jenž k našemu listu neskrýval sympatie. »Dvacet let hájení zájmů české a evropské levice, 20 let bojů za spravedlivou věc třetího světa - to je velká věc. Haló noviny jsou pro mne na prvním místě,« vyznal se a připomněl osud pěti kubánských hrdinů (Miami5), o jejichž nespravedlivém věznění Haló noviny, na rozdíl od jiných médií, informují. »Vážím si spolupráce s Haló novinami a přeji vám mnoho úspěchů, aby váš list pracoval dále ještě úspěšněji a dařilo se mu obhájit čestné lidi světa a levici,« zdůraznil kubánský diplomat, jenž také poděkoval za pravdivé zobrazování života na Ostrově svobody a kubánského boje proti americké blokádě.

Na slavnosti, jako již tradičně, rozbili své stánky němečtí přátelé z Die Linke, tentokrát z Berlína-Reinickendorfu. Jejich typické červené vesty s nápisem »Zde je Levice« jsou prostě nepřehlédnutelné. Hned v sousedství nabízeli členové SDS za přítomnosti svého předsedy, mluvčího Spojenectví Práce a Solidarity Milana Neuberta tištěné a propagační materiály Evropské levice. Jan Šlemenda z SDS ocenil Haló noviny jako »jediný objektivní deník, který vychází v naší zemi«.

Slovo mají mladí

Mezi peticemi, které se na slavnosti usilovně podepisovaly, nabízel tu »svou« - proti školnému na vysokých školách - aktivista SOS Student Petr Ptáček z Dobříše. Má i mladý čtenář Haló novin pro redakci nějaký vzkaz? »Ale ano, ať mají Halovky ještě zajímavější, poutavější první stránku,« řekl.

Jeho o pár let starší vrstevníci mají už jiné starosti. Mladý tatínek Petr Zubec nemohl přijít na slavnost se svými malými dětmi. Ptáte se, proč? Protože by jistojistě škemraly o možnost zaskočit do sousedního lunaparku. A na takový »špás« po zářijových nákupech pro školáka a předškoláka, které u Zubců řádně provětraly peněženku, už nezbývá. V rodině mladé učitelky Petry Hrušové je tomu obdobně. Měsíční pobyty jejích dvou dítek ve školce a jeslích přijdou celkem na pět tisícovek! Takže o podpoře mladých rodin v »péči« současného režimu vůbec není možno mluvit.

Svízelná sociální situace lidí, nezaměstnanost a další »rány«, které dopadají na neprivilegované, živící se svou poctivou prací, se promítaly do většiny rozhovorů, i když svátečnímu dni by více slušela veselejší témata. »Každá základní organizace komunistické strany, která chce pracovat mezi lidmi, by měla odebírat a číst Haló noviny,« shrnula význam našeho listu Václava Králová ze středočeského Sádku.

Nechť jsou tedy Haló noviny každodenním přítelem, pomocníkem a rádcem pro všechny, kteří usilují o jiné, spravedlivější uspořádání společnosti. Vždyť jiný svět je možný!

Videozáznamy ze slavnosti lze shlédnout - vystoupení Filipa  ZDE a  ZDE, vystoupení delegátů ZDE,  vystoupení Grospiče ZDE a závěrečná vystoupeníí ZDE.

přezato z Haló novin

 

Diskusní téma: Na Fontáně se zase setkali přátelé

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek