Na okraj Havlova úmrtí.

12.01.2012 10:52

 

Věřím,že historie pokud bude soudit spravedlivě bude jeho jméno uvádět okrajově a to vždy v souvislosti s všeobecným úpadkem společnosti.Ať si dnes každý myslí  co chce, byl pochován jeden z největších poválečných mystifikátorů historie a služebník cizího kapitálu.Jak se však přesvědčujeme i v jiných oblastech světa,dostat se k moci,penězům, surovinám nebo odbytištím dnes nejde jinak než důmyslnou a dlouhodobě připravovanou lží.Pokud se v dané oblasti najdou ochotní spolupracovníci, o to je úspěch jednodušší.

V neposlední řadě pomohou zbraně tak jako v posledních letech již několikrát.

Připomínat  Havlovy výroky a prohlášení z období jeho působení ve funkci prezidenta by bylo nošením dříví do lesa.Tuto práci vykonal jeho kdysi blízký spolupracovník Petr Cibulka,který nedávno rozeslal mezi lidi celou stránku jeho vylhaných výroků.Pokolikáté už.

Zda v souvislosti s  úmrtím „velikána“ plakala celá republika,jak barvitě líčily sdělovací prostředky  nebo ne, si musí každý občan vyhodnotit sám.Mám však nepříjemný pocit,že ponejvíce truchlili ti,kteří ho  „jaksi nemuseli“. Jejich masáž  byla totiž tak důkladná,že ani mnozí ústavní činitelé nevěděli koho vlastně pochovávají.

A tak celé období smutku probíhalo podle dokonalého  scénáře,který musel dokázat,že opravdu odešel největší Čech,jehož oplakával celý svět.Čas opět ukáže jaká to byla veliká „pravda a láska“.

Samotný nápad s pojmenováním pražského letiště jeho jménem tak brzo je důkazem obav ze zapomnění.Ještě že ostravští občané nepřišli s nápadem po něm pojmenovat  sociálně výchovné zařízení,kde přišel díky nelidskému zacházení o zdraví.Pokud by společnost fungovala na demokratických principech,určitě by bylo  vyhlášeno k této věci referendum.Takto si vyvolená skupina nechává potvrdit něco,čeho mnozí po opadnutí emocí budou litovat,třeba jako cinkání klíči.

Oslavovat člověka,který pro blaho lidu nechal rozbít Masarykovo dílo - Československou republiku,rozkrást společně vybudovaný majetek,vrátit do společnosti již zapomenuté atributy kapitalismu je i pro mne nanejvýš problematické.Náš národ má své hrdiny  vedle kterých je nedávno pochovaný exprezident pouhým chudým příbuzným.Ale co.Vždyť my jsme mistry v odstraňování ikon minulosti a přejmenováním všeho co se momentálně nehodí do krámu.Nakonec každá doba se na hrdiny dívá svýma očima,a každý národ má takové hrdiny jaké si zaslouží.

 

 

Ostrava leden 2012                                                Václav Havel