Návrhy KSČM? Koalice vždy proti!

27.10.2011 09:06

 

Hádka mezi koalicí a opozicí se včera strhla při diskusi o novele trestního zákona z pera KSČM. Přinesla by beztrestnost lidem, kteří oznámí korupci, jde o projevení tzv. účinné lítosti. S úpravou poslanců KSČM v čele s Marií Nedvědovou (na snímku) souhlasili odborníci a policisté a kladně by ji bezesporu přijala i veřejnost.

Stejné ustanovení ostatně platilo do roku 2009. Beztrestnost se měla podle předlohy týkat lidí, kteří se setkali s korupcí a oznámili policii informace včetně toho, kdo je o úplatek požádal či jim ho nabídl. Koalice předlohu zamítla. Připraví lepší.

Nečasova »protikorupční« vláda tvrdí, že se kvůli nejasnostem v minulosti ustanovení nevyužívalo a kritizovaly ho mezinárodní organizace, OECD a Rada Evropy. Na to včera poukázala i vicepremiérka Karolína Peake (VV), jejíž strana získala sympatie voličů i na slibu boje proti korupci.

Koalice tvrdila, že jim jde o totéž, ale jsou třeba jakési analýzy, vyjádření evropských orgánů. Poté vláda předlohu připraví. Véčkaři prý tzv. účinnou lítost rozhodně podporují. Kdo by jim však věřil? Podporu slíbili i jinde, ale skutek utek. Včera to znovu předvedli. Až na Víta Bártu aJosefa Novotného byli pro zamítnutí novely. Šlo přece o předlohu KSČM! A to jdou sliby stranou.

Podle předsedy VV Radka Johna jeho strana účinnou lítost podporuje, záležitost se ovšem nejdřív musí vyjasnit s OECD. Tomu se opozice vysmála. »Jde o veletoč Věcí veřejných,« řekl místopředseda ústavně-právního výboru sněmovny Stanislav Grospič (KSČM).

Cožpak ČR není suverénní stát?, položil otázku. Debata se pak svezla do hádek. Přestřelka se týkala i problematiky zrušení anonymních akcií, což Věci veřejné také slíbily, nakonec se zachovaly jinak. Předseda mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) si nebral servítky.

»Buď institut účinné lítosti chceme zavést a podpoříme návrh KSČM, nebo ho nechceme,«řekl. Vítězslavu Jandákovi (ČSSD) došla trpělivost, sněmovna by prý měla vyjádřit účinnou lítost a k Novému roku se rozpustit. K tomu nedojde. Lidé však vidí, kdo »to myslí s bojem proti korupci skutečně vážně«, uvedla Nedvědová.

Koalice nechce omezit peníze na volby

V koši kvůli koalici končí i návrh KSČM na omezení stranických nákladů na předvolební kampaně. Vláda opět slíbila vlastní návrh, který zprůhlední financování politických stran.

Poslanci KSČM v čele s místopředsedkyní rozpočtového výboru sněmovny Miloslavou Vostrou požadovali pro sněmovní a senátní kampaně hranici 50 mil. a 20 mil. Kč pro krajské a obecní volby. Za nedodržení stropů by hrozily postihy. Omezení volebních nákladů je běžné ve Francii, Rakousku, Německu či Španělsku.

Všechny výdaje a příjmy na kampaně by musely podle předlohy KSČM procházet přes zvláštní účet. Strany by musely vést samostatnou evidenci o příjmech z půjček, úvěrů a z darů.

Za služby spojené s kampaní by musely platit tržní ceny. Marek Benda (ODS) označil předlohu za »velmi nehotový, nedopracovaný krok špatným směrem«. »Pokud návrhu vyčítáte syrovost, eventuálně legislativní chyby, není to tak dlouho, co se projednávaly i zákony vládní reformy, kde přijímáme desítky legislativních oprav ve výborech, ale i ve sněmovně. Toto já neberu jako důvod k zamítnutí tohoto zákona,« reagovala Vostrá.

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip mj. poukázal na to, že úvahy ministerstva vnitra se ubírají stejným směrem jako návrh KSČM. Hospodaření ČSSD a ODS skončilo loni vysokými ztrátami, obě se kvůli nákladným kampaním zadlužily.

ČSSD vydala loni na předvolební kampaně podle výroční finanční zprávy zhruba 270 milionů a ODS asi 542 milionů korun. Podle analytiků však musela být propagace ČSSD přibližně stejně nákladná jako ODS. Ve ztrátě byly loni i Věci veřejné. V plusu naopak skončily TOP 09 a KSČM.

(ku, jad)

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Návrhy KSČM? Koalice vždy proti!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek