Nebezpečná fraška a konec demokracie

06.08.2011 09:36

 

Vláda nám připravila jako zakrývací manévr vlastní neschopnosti záměr zrušit Komunistickou stranu Čech a Moravy, či alespoň zastavit její činnost do splnění nějakých podmínek.



 

Není bez zajímavosti, že to nejen odporuje právní analýze odborníků, ale dokonce chybí i volba stejného postupu proti jiným stranám, které nesou obdobný název. To samozřejmě vyvolává otázku, proč právě KSČM? Soudnému člověku nemůže totiž stačit tvrzení, že vadí slovo "komunistická" a že tato strana se hlásí k marxismu.

 

K marxismu ve sjednocené Evropě se hlásí více stran, a dokonce i vládních. Název "komunistická" také není výjimkou a ve světě komunisté jsou ve vysokých vládních funkcích, a to nejen v demokraciích hlásících se k socialismu. Stačí si připomenout, že komunisty-ministry má Jihoafrická republika, Kypr, Brazílie, Indie a další země. Nemusím snad připomínat, že ve Vietnamu, Číně, Laosu, na Kubě jsou komunisté vládnoucí stranou.

 

Nestačí ani to, že KSČM užívá jako svůj znak mimo jiné i červenou hvězdu. Tu najdeme na mnohých textiliích a jiných výrobcích po celém světě, od loga pivovaru Heinecken až po trička sportovců Slavie. Důvod bude tedy někde jinde.

 

Podle názoru, jenž z kruhů blízkých koalici se dostal na veřejnost, uvažuje se již nyní o tom, co všechno udělat pro to, aby pravice se udržela u moci i další čtyřleté období, aby nemohly být vyšetřeny její korupční skandály. Při čemž jsou už předem odepsány senátní volby v příštím roce. Senát totiž může jen vládě komplikovat život, ale není schopen zabránit vytvoření pravicové vlády.

 

Proto prý byla nastolena otázka: Jak zabránit, aby se sociální demokracie dostala k moci? Sice část ODS je nakloněna vytvoření velké koalice, ale TOP 09, která je daleko pravicovější, by se tentokrát na rozdíl od Prahy z loňského roku nenechala už vyšachovat ze hry. Ani Věci veřejné se nesmířily s porážkou a systematicky prý budou pracovat na tom, aby se alespoň dostaly do sněmovny. K tomu budou sloužit veškeré možné způsoby včetně slibů a lží nabídnutých voličům.

 

Jako hlavní úkol bylo prý vytyčeno oslabit pozici, nikoli samotnou ČSSD. Jak však takové postavení oslabit? Nejlépe tím, že ji zbaví přirozeného partnera, kterého sice s odkazem na bohumínské usnesení odmítá, ale jenž může být ve hře. Když bude ze hry, pak sociální demokracie nezmůže nic. A že by - podle posledních průzkumů skoro patnáct procent voličů pro KSČM - dalo automaticky hlas sociální demokracii, s čímž zřejmě někteří sociální demokraté počítají, není pravděpodobné.

 

Podle mého průzkumu mezi mnoha voliči KSČM by sociální demokracii hlas v případě zrušení KSČM dalo jen malé procento z nich. Navíc i za předpokladu, že KDU-ČSL se vrátí do Poslanecké sněmovny, pokud ji TOP 09 zcela nezničí, nebude svými několika poslanci schopna být pro, ač třeba vítěznou ČSSD, partnerem pro vytvoření vlády. ČSSD nakonec vyhrála i poslední volby a nebylo to nic platné. Jedna strana už prostě vládnout v ČR nemůže a nebude. Navíc KDU-ČSL zase tak levicová není a je dokonce možné, že - tak jako se to stalo mnohokrát - se klidně spojí s pravicí.

 

Útok na KSČM je tedy vlastně přípravou na volby, jež mají být za necelé tři roky, a má zabezpečit vítězství pravice. Proto i přes záporné stanovisko expertního ministerského týmu se vláda rozhodla uložit ministrovi vnitra připravit návrh na ukončení činnosti KSČM, tedy takový, který bude předložen Nejvyššímu správnímu soudu. Počítá s určitou dobou, kdy návrh bude projednáván, a proto má být předložen v druhém roce vládnutí současné koalice, tedy počátkem příštího roku, aby s předstihem plně zasáhl příští předvolební období.

 

Osobně nevěřím v úspěšnost tohoto záměru, ale je mi jasné, že pokud si toto všechno neuvědomí vedoucí představitelé ČSSD a také oni se k věci nepostaví čelem, spoléhajíce na to, že voliči KSČM jí ve své úplnosti dají svůj hlas, pak si kopou vlastní hrob. Stejně hluboký jako demokracii kope hrob současná vládní koalice.

 

 

Autor: Vojtěch FILIP, předseda ÚV KSČM a poslanec PČR

Diskusní téma: Nebezpečná fraška a konec demokracie

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek