Nečas konečně přiznal velké problémy s čerpáním peněz z evropských fondů.

25.05.2012 10:36

 

Na včerejším jednání českého premiéra Nečase se šéfem Evropské komise Josém Barrosem to v Bruselu se jasně prokázalo, že z čerpáním peněz z evropských fondů bude mít ČR velké problémy. Ač oba při tiskové konferenci navenek hovořili o tom, že jednání bylo úspěšné, se ve skutečnosti  prokázalo, že Baroso Nečasovi neustoupil, a zřetelně prohlásil, že evropské peníze budou uvolněny, až zavedeme důslednou a prokazatelnou kontrolu adekvátnosti jejich čerpání. Nepomohla Nečasova hrozba, že pokud nám peníze nebudou včas uvolněny, tak že náš dluh skokově vzroste na 6% ročního HDP.

Česko má s čerpáním peněz z fondů v poslední době výrazné potíže, na které opakovaně upozornila i Evropská komise. Ta kvůli nim také přerušila proplácení části dotací, které by měla ČR z fondů získat.

Barroso podotkl, že byla zjištěna řada problémů s čerpáním fondů v EU, a to jak ze strany českých, tak unijních kontrolorů. Nyní je nezbytné bezodkladně přistoupit k odstranění problémů, přičemž Praha a Brusel už mezi sebou uzavřely „akční plán“, který by to měl zajistit. Než budou opatření z tohoto plánu, která se týkají správy a kontroly toku peněz, uvedena do praxe, tak nemohou proběhnout žádné platby peněz pro české programy, zdůraznil šéf EK.

Z posledního vývoje kauzy kolem Ratha je zřejmé, že vládní koalice se ji bude snažit využít k výmluvě, že za problém s čerpáním evropských peněz jsou regionální projekty krajů a tedy ČSSD a KSČM. Je to však průhledná lež. Podstata výtek Evropské komise k ČR spočívá v nedůsledných kontrolních mechanizmech a v řízení jednotlivých projektů, Vláda pravice za 6 let své vlády totiž nedokázala zavést účinné kontrolní mechanizmy projektů čerpajících evropské dotace včetně jejich promítnutí do zákon.. Mimo jiné se jednalo o zrušení akcií na doručitele, neprůhledná výběrová řízení, neprůhlednosti majetkové struktury firem, které se těchto soutěží zúčastní apod. To je úplně stejné jako u ostatních veřejných zakázek, financovaných zcela z rozpočtu našeho státu nebo krajů a obcí. V pozadí je totiž jasná neochota svazovat podnikatelskou aktivitu kontrolními mechanizmy – jinými slovy dát volné ruce různým kmotrům a mafiánům k rozkrádání veřejných a evropských financí. To je také v pozadí enormních snah k zamezení zavedení majetkových přiznání, a majetkových daní.

Nyní se zjistilo, že úředníci Evropské komise dali na vědomí ministru financí Kalouskovi, že nevěří našim auditiním zprávám pro Brusel – podrobněji viz ZDE. Kontrola zjistila, že existují významná rizika, že centrální auditní orgán ČR sytematicky upravují výsledky auditů tak, aby se snížil podíl chyb pod nebo na 2% hranici.

Tato zpráva je uvedena v české části výroční zprávy Evropského účetního dvora (EÚD) z Lucemburku, který je obdobou našeho Nejyššího kontrolního úřadu, naproti tomu však bruselští politici nemohou jeho zjištění ignorovat.  EÚD považuje naše MF za nedůvěryhodnou instituci pro tuto kontrolu. Zprávu v angličtině zaslal EÚD v angličtině, naše MF nechce tuto zprávu komentovat a prohlašuje ji předběžnou zprávu.

Např. EÚD zjistil, že v dopravních projektech bylo chybně rozděleno 41,82% dotací z celkové částky. V takových případech EK automaticky krátí 41% dotací, což je 160 mld. Kč. Komise označuje za nejčastější chybu manipulace ve veřejných soutěžích.

Jak směšná jsou vystoupení zástupců MF v médiích, kdy se snaží odvést pozornost od sebe s odůvodněním, že nemají nástroje jako policie, aby mohli vyšetřovat kauzy jako policie ve Středočeském kraji apod. Vždyť EÚD má pouze dokumenty, které jim předalo naše MF, které v nich nic nenašlo, ale EÚD ano?? Ze stejného důvodu jsou vyloženě hloupé výmluvy zástupců MF, že je to předběžná zpráva, kdy se postupně většina připomínek vysvětlí. Pokud se tak stane,  pak je zřejmé, že MF neumí napsat jednoznačnou zprávu, anebo připomínky EÚD odpovídají skutečnosti a pak MF není schopna provádět v intencích EÚD.

 

Zpracoval: 25.5.2012, Jan Jančura, Ostrava-Poruba

Diskusní téma: Nečas konečně přiznal velké problémy s čerpáním peněz z evropských fondů.

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek