Nechť o vydání majetku církvím rozhodne referendum

14.12.2011 07:12

 

O vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi mají rozhodnout občané v referendu, ne vláda a parlament. Jde totiž o hodně peněz. Návrh potřebného ústavního zákona připravila KSČM a sněmovna by ho měla projednat ještě tento týden.

»Jde o zákon o speciálním referendu k vydání tzv. církevního majetku – záměrně říkám tzv. církevního majetku, protože není pravda, že vše, co církev požaduje, bylo v historii jejím majetkem. Vzhledem k tomu, že by šlo o velmi výraznou částku, která by zasáhla rozpočtové hospodaření veřejných rozpočtů ČR, je podle nás namístě, aby se k takové věci vyjádřili občané.

Proto jsme připravili příslušný návrh – principiálně jde o stejné referendum, jaké bylo ke vstupu ČR do Evropské unie v roce 2004,« zdůraznil včera před novináři předseda ÚV KSČMVojtěch Filip. Argumentace k plebiscitu by musela být podle něj vedena věcně, nikoli politicky.

Koníček: Podklady k identifikaci majetku mají chyby

Vladimír Koníček, který se v klubu KSČM zabývá církevní problematikou, tvrdí, že v souvislosti s přípravou vládního návrhu zákona o vyrovnání s církvemi se objevily nové skutečnosti, které svědčí o tom, že ministerstvo kultury podcenilo jeho přípravu.

»Ono nestačí se domluvit s církvemi na částce, protože tu už vyjednal pan ministr Jehlička, když se domluvil na částce 134 mld. Kč, a pak se teprve hledaly ceny za pozemky, aby to vyšlo,« prohlásil před novináři. Aktuální návrh prý jen změnil poměr přímo vydávaného majetku a peněžní náhrady. Legislativní rada vlády nyní požaduje, aby vydávání bylo pod vládní kontrolou.

»Co když se ukáže, že z původně zamýšleného majetku k přímému vydání se vydá jen zlomek, ale peněžní plnění bude z celé části, u které nikdo nebude zkoumat původní vlastnictví, a vyplatí se všechny předem dohodnuté peníze,« nastínil případný problém. Zákon o půdě sice blokuje určitý rozsah majetku, ale nikde není podle Koníčka psáno, že je to přesně ten, který spadá pod připravovaný zákon.

»Ty dvě množiny mají určitě společný průnik, ale určitě nejsou shodné,« dodal. Jako člen parlamentní komise k církvím ví, že podklady vykazovaly chyby v identifikaci majetku. Případnou inventarizaci a vládní kontrolu vydávání majetku by proto uvítal. »Církve nás ústy svých představitelů přesvědčovaly o tom, že mají všechno pečlivě doloženo. Ať se tedy ukáže, že tomu tak skutečně je,« sdělil na závěr.

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Nechť o vydání majetku církvím rozhodne referendum

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek