Není pravda, že všichni politici jsou stejní

18.04.2012 09:30

 

Rozhovor Haló novin se Stanislavem Antonivem, předsedou Odborového svazu Stavba.

Jak se daří stavbařům?
 
Ve stavebnictví se potvrzují obavy, které jsme měli. Prognóza také není příznivá. Spolu se Svazem podnikatelů ve stavebnictví jsme doufali – když ministr Kalousek předváděl hrátky, že předloží novelu státního rozpočtu na tento rok a výhled na příští dva roky – že tam budou prorůstová opatření, týkající se i stavebnictví. Hlavně šlo o podporu bytové výstavby a dopravní infrastruktury. Z tripartity jsme odešli, protože tam žádná prorůstová opatření nebyla. Věci veřejné, jak se čekalo, přijaly Kalouskovu představu rozpočtového výhledu na příští dva roky, což pro stavebnictví fakticky znamená, že se s naším multiplikačním efektem nepočítá a tato vláda prorůstová opatření připravovat nebude.
 
 
Líbí se vám to?
 
Přivítali jsme, že se naše odborová centrála, Českomoravská konfederace odborových svazů, ujala koordinace protestních akcí svolaných na 21. dubna. Věřím, že se stavbařů zúčastní hodně. Připravujeme to technicky i organizačně. Protože pro nás je jedinou nadějí, že tato vláda co nejdříve skončí. Ze strany státu jsme očekávali alespoň takovou podporu, jaká tu byla do roku 2010. V bytové výstavbě jsme očekávali, že by mohla být i vyšší. Dnešní realita je taková, že tři základní cíle demonstrace – demise vlády, zastavení antisociálních reforem a mimořádné volby – plně odpovídají rezoluci sněmu stavbařů už z prosince. Jsme rádi, že do toho jde celá centrála, ceníme si účasti dalších odborových subjektů a 22 občanských sdružení. Budou tam mladí, studenti, senioři; bylo by dobré, aby Václavák byl plný. Aby Česká televize zase nemohla lhát, že nás tam přišla hrstka. Hlavně, aby jak ten pán na Hradě, tak pánové ve Strakovce a ve Sněmovní si uvědomili, co si lidé myslí o jejich tzv. reformách. Vykládat, že teď mají podporu občanů, ať už jde o daně, zdravotnictví, sociální záležitosti, penzijní reformu a další, je vyloženě lež. I průzkumy agentur, které odborům nejsou nijak nakloněné, jasně hovoří o tom, že tato vláda má minimální podporu.
 
 
Je si toho vědoma?
 
Devadesát procent národa už jí má dost. Jen si to vláda nechce přiznat. Proto si myslím, že celá ta šaškárna kolem Věcí veřejných, která vznikla před Velikonocemi, má jenom odpoutat pozornost od palčivých problémů. Obávám se, jestli stupňování toho, co nám koalice předvádí, včetně soudu s Bártou, není záměr politiku lidem znechutit. Aby co nejvíce lidí nespokojených se situací zase oblbli, aby buď nepřišli k volbám, nebo se jim předhodí nějaké nové VV. A hlavně jim namluvili, že není jiná alternativa, že jediná možnost je škrtání pana Kalouska za podpory Nečase a ODS. Je potřeba, aby si na to občané dali pozor. Házení politiků do jednoho pytle propadla už i řada odborářů. Prý jsou všichni stejní. Nejsou.
 
 
Jak je rozeznat?
 
Musíme sledovat, jak ve sněmovně hlasují poslanecké kluby. Taky nejsem ze všech sociálních demokratů nadšen. Ani z toho, jak je sestavena kandidátka ve Středočeském kraji. Ale když se mi ta kandidátka nebude líbit, tak budu volit komunisty. Budu je volit proto, že vím, že volím levici, a hlavně že můj hlas nedostane ODS, TOP 09 nebo Věci veřejné. Kdyby na mimořádné volby došlo, nenecháme se otrávit a víme, že tu máme dvě levicové strany, na něž jako odbory a občanská sdružení můžeme působit svými návrhy.
 
Víme, co dělají koaliční strany, ale kvůli tomu se nenecháme znechutit. Různé výkřiky, aby politické strany byly zrušeny, jsou hlouposti. Jiný systém než politických stran není možný. To bychom rovnou mohli nechat kapitalisty nastolit hnědou diktaturu.
 
 
Lidé už o politice opravdu nechtějí ani slyšet...
 
Bojím se, že všechny tyto hrátky mají za cíl otrávit lidi, aby jich k volbám přišlo co nejméně. Aby pokračovala vláda ODS, TOP 09 a někoho, koho si zase přiberou. Šli bychom z bláta do louže. Je třeba, aby lidé přemýšleli, aby se nenechali otrávit. Aby začali přemýšlet o svém postavení, o svých peněženkách, co se děje a bude dít. Pokud jde o »reformy«, to nejhorší máme ještě před sebou. Když na Václaváku bude 100 000 lidí, nebude to zbytečné. Koalice se neodváží tolik, jako kdyby účast byla slabá. Řekli by si: Lidi jsou otrávení, nemáme se čeho bát. Kdyby v krajských volbách ODS a TOP 09 ovládly kraje, »potvrdily by si mandát« na ty své jedině možné »reformy«, které nás »zachrání před Řeckem«. Nevím, jak bychom se z toho potom dostali, protože některé věci by byly nevratné. Pokud by nedošlo k likvidaci tohoto režimu. Nedovedu si představit, kdyby si potvrdili další kroky v penzijní reformě, ve zdravotnictví, včetně privatizace sociálních služeb, vlastně všech veřejných služeb. Tak ten byznys připravují. Nevím, jestli by nová vláda dokázala v rámci tohoto systému, kde soukromé vlastnictví je podle Ústavy posvátné, některé věci vracet. Takže jde o hodně. O strašně moc!
 
 
Uvědomují si to lidé?
 
Znovu bych chtěl požádat všechny odboráře i neodboráře, nezaměstnané, seniory, všechny, kdo nemají financí a majetku nazbyt, kdo jen těžko zajišťují chod svých rodin a každou korunu obracejí čtyřikrát, aby nad tím vším přemýšleli. Je jich většina, a když skutečně budou přemýšlet a nenechají se zblbnout, znovu nenaletí nějakým Věcem veřejným, nenechají se otrávit tím, že všichni politici jsou stejní, mohou volby dopadnout tak jako na Slovensku. Myslím, že vítězství levice by znamenalo, že sociální demokracie nemůže pokračovat v »reformách«, pokud nechce spáchat sebevraždu. Slováci to dokázali, je na nás, jestli to dokážeme také.
 
 
Na jihu Evropy jsou demonstrace a stávky daleko mohutnější a agresivnější než u nás, a přesto s vládami nepohnou...
 
Jsou to ale země, kde sociální stát nebyl zdaleka tak osekáván, jako to u nás předvádějí Nečas a Kalousek. My vycházíme z úplně jiných základů, než měli tam. U nás je to o jiném sociálním státu než u nich. Vypadá to, jako kdyby demonstrace a stávky byly zbytečné. Ale nutí politiky přemýšlet, nedovolí si tolik škrtat. Ale vedle těch škrtů, jako dělá Kalousek, dělají také prorůstová opatření. Kdežto u nás je to jenom o škrtech. Třeba Španělsko má velké problémy, lidé si naběhli, protože zvolili pravici, a teď se proti ní bouří. Možná by evropské odbory, a ČMKOS je členem Evropské odborové konfederace, si v rámci celé Evropy měly sednout s evropskou levicí, mám na mysli jak socialisty, tak GUE-NGL. A jasně jim říci, jaké návrhy máme. Potom by byla šance přesvědčit lidi!
 
Lidé ztrácejí důvěru v levici, protože – tak jako v Řecku – po vítězství ve volbách vždy zdědí řádění pravice, a musí potom dělat další úsporná opatření. Uvažují, kam se vrtnout, proč vůbec chodit k volbám.
 
 
Co jim nabídnout?
 
Musíme přemýšlet, když v severní Evropě může fungovat silný sociální stát, proč to nejde také u nás. Nekoukat jenom na Spojené státy, mít pro lidi alternativu, aby jim stálo za to jít k volbám. Pokud bychom neuspěli, museli bychom se zamyslet – a někteří odboráři tak uvažují – zda je kapitalismus vůbec reformovatelný. Zda na sociální stát neútočí proto, že se zbavili konkurence tehdejšího socialistického bloku. Sociální stát vznikl proto, aby se vytvořila silná střední třída, aby byl odbyt. Jestli se střední třída propadne do chudoby, vytváří se tu podobná situace jako ve 30. letech minulého století. Se všemi nebezpečími, která z toho plynou. A musíme se zamyslet i nad tím, zda kapitál je vůbec ještě schopen demokratické regulace jenom volbami. Nebo zda budou nutné radikálnější kroky.
 
 
Například?
 
V Evropě se diskutuje, jak zdanit spekulativní kapitál. Jen u nás bude Kalousek vykřikovat, jak to nejde. Ale je legitimní i diskuse, jak kapitál zkrotit. Politici by měli nabídnout různá řešení. A někdy se nebát ani znárodnění. Podle toho, kam až kapitál dojde. Jestli chce postupovat v tomto trendu, kdy se bude šetřit, jen aby úzká skupina lidí ještě více zbohatla a ostatní ještě více zchudli, tak se krize bude jedině prohlubovat. To už neseškrtají. Lidé nebudou mít na výrobky, na služby.
Nemůžeme od občanů očekávat, že nad tím budou sami moc přemýšlet, proto jim to musíme vysvětlovat. V tom vidím velkou odpovědnost levice, nejen evropské, ale i světové. Je tady Socialistická internacionála, Světová odborová federace a naše Evropská odborová konfederace. Odbory a levice musejí spolupracovat v národním i globálním měřítku.

 

Nejhorší, co nás může potkat, a na to ti nejbohatší sázejí, je, aby se lidi báli, starali se jen o sebe a byli rádi, že vůbec nějakou práci mají. Přitom právo na práci, na důstojný život, na vzdělání, patří k základním lidským právům! Budeme se věnovat pseudoproblémům, že vězni mají málo televizních programů, a důchodci budou málem umírat hlady? Občanská společnost se dá rozvíjet jen v sociálním státě. Ať už jej budeme nazývat jakkoli, jeho hlavní vlastností je, že přerozdělování kapitálu není jen ve prospěch bohatých, ale i těch, kdo ho vytvářejí.

 

 

Autor: Jiří NUSSBERGERZdroj: Mediální úsek ÚV KSČM

Diskusní téma: Není pravda, že všichni politici jsou stejní

Karolina

Datum: 26.04.2012 | Vložil: Petr Gajdáček

Zajímavé! Karolína Peake - rodina její matky, Radky Kvačkové, rozené
Šebkové, obdržela darem od maltézských rytířů Velkopřevorský mlýn na
Čertovce /Praha Malá Strana/, kde dosud bydlí. Za co??? Karolína Peake
má potřebu dostat se k moci v politice. Byla členkou ODS, ale nemohla
se protlačit na přední místa / jo,naši modří kmotři tam jen tak někoho
nepustí, jen své vyvolené a posychrované, Karolína zosobňuje totiž
cizí elitářské zájmy/, takže tudy cesta nevedla, musela odejít,
nechtěla být řadovou členkou. Akdopak ji v tom přímo podporuje? Dokonce
i vlastní manžel. A kdopak je její manžel? Charles Peake, vystudoval
mezinárodní management v USA, odkud je i jeho adoptivní otec, Američan
a hned měl lukrativní posty. Pro koho asi pracoval? Pro renomovanou
invest. spol. ErnstYoung,Goldman Sachs. Pak se najednou mladý Američan
ocitl náhodou v Praze / v době Kdy tady Američani v podstatě koupili ČR/
a kide měl zabezpečené místo??? V Citybank, dál následovala
Commerzbank/ netřeba dodávat, že tyto 2 banky spolu ještě s dalšími 3,
včetně Goldman Sachs a americkým Fedem prioritně hrajou se světem
špinavou a chamtivou hru a přivedly svět na pokraj obrovské krize/. Pak
následovala spousta dalších společností, mezi nimi i vedení Unipetrolu,
odkud byl panáček Peake vyhozen, neboť pro Francouze vedl zkorumpované
výběrové řízení, ale nevydařilo se, přišlo se na to. Měl by být za
mřížemi, ale pánové ve vedení se dohodli, že budou obě strany mlčet, ale
on musel opustit post. Je to americký grázl,stejnej jako všichni
lumpové v bankách, co manipulují a okrádají celý svět!!! Karel Gott
řekl, že světu vládnou lože a elity, má bohužel pravdu. Karolína -
maltézští rytíři /proto si rozumí se Schwarzenbergem a jeho
Bielderbergem/, její manžel investiční zloděj velkého kalibru, přímo ze
zdroje - z Ameriky z bandy kolem Goldman Sachs!!! Tak tady máme zase
další plevel,mělo by se s tím něco udělat.

Přidat nový příspěvek