Nepodařilo se oslovit mladou generaci

04.06.2010 11:29

 Tak máme podle odborníků za sebou jedny z nejkurióznějších parlamentních voleb novodobé historie České republiky.

Jasný signál voliči vyslali k dvěma největším stranám. Podle výsledků voleb je jasné, že napadání, vulgarita a násilí není to pravé, čím by se chtěl volič řídit při rozhodování, komu dát svůj hlas. ODS a ČSSD způsob negativní kampaně dovedly téměř k dokonalosti. Voličům při tom uniklo, že opět někdo prozíravý věděl, kdy utíkat z ohroženého korábu politické strany, aby se náhodou nenamočil. A tak se opět na výsluní politického blaha budou vyhřívat i ti, kteří v minulosti dokázali ničit naše hospodářství, zemědělství či tunelovat podniky a banky. Pod jejich dohledem kvetla korupce a justice, škoda mluvit.

Chtěl bych věřit tomu, že se v nich hnulo svědomí a to, co pokazili, chtějí napravit. Na čí úkor a komu při tom budou sahat více do kapes, si musíme počkat.

Snad Věci veřejné budou mít po zkušenostech Strany zelených větší odvahu ohlídat své přesvědčení více, než ministerská křesla. To by mohla být určitá záruka toho, že obětí bude více na straně těch bohatých. Ruku na srdce, kdo jejich bohatství pomáhá spoluvytvářet?

Nejméně postiženou stranou volebního zemětřesení zůstala KSČM. Strana, která dlouhodobě a jasně deklaruje své názory a své představy o budoucím směřování společnosti. Avšak bez výrazného voličského zázemí ony jasná stanoviska zůstávají jaksi na papíře. Zvláště, když sociální demokracie nechce pochopit, že odmítáním spolupráce s komunisty ničeho nedosáhne. Komunisté jsou zde pro lidi a společně s nimi chtějí novou společnost vytvářet. Bez nich a bez jejich souhlasu nelze řešit problémy, které kapitalistický systém vyřešit neumí a nemůže. Tak trochu připomínají Blanické rytíře. Občané se k nim obrátí, až bude opravdu zle. Jen aby nebylo pozdě.

Pravicová propaganda a jejich ideologové na školách získali významný úspěch, když se jim podařilo přesvědčit převážně prvovoliče, že ne poctivá a usilovná práce vytváří onen blahobyt, ale tvrdé lokty, sobectví a kariérismus jsou tím, čím dosáhnou úspěchu.

Čtyřicet procent pro TOP 09 a výrazný úspěch pravicových stran v simulovaných studentských volbách je toho důkazem. Situace kolem vyhlášení výsledků ještě před volbami zavání případem Kubicovy zprávy, kdy se něco pustí do éteru přesto, že tomu tak být nemělo. Pokud tyto výsledky dopadly opačně, určitě by s jejich zveřejněním nikdo nespěchal.

Pak se nedivím, že výsledky voleb jsou pro mnoho lidí nepochopitelné. Mladým se sice nepodařilo přemluvit dědka ani babku, ale dokázali svoji sílu. Kapitalismus se svými úskalími je pro ně větší lákadlo, než poctivá a práce a čestné jednání.

Poučit se z chyb starších, stavět na jejich zkušenostech se dnes jaksi nenosí. Každý se musí jednou spálit, aby poznal, že kamna jsou horká. Bohužel, musí se pálit i ti, kteří se pálit nechtějí.

 


4. 6. 2010, Václav HAVEL, Ostrava

 

Tento článek vyšel také v Haló Novinách dne 4.6.2010 k přečtení ZDE

Diskusní téma: Nepodařilo se oslovit mladou generaci

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek