Nepředstavitelný pokles politické kultury v ČR

09.04.2011 08:22

Poslední události ve vládní koalici prokazuje, že měsíc od měsíce se nám strany vládní koalice připravují další a další aféry.

Nejdřív to bylo Michálkovo odhalení přípravy korupce na Drobilově ministerstvu životního prostředí. Skončila sice tím, že ministr Drobil byl odolán, ale zůstal 1. místopředsedou ODS. Hlavně Michálkovi zůstal, i s přispěním prezidenta Klause, cejch udavače a nebyl dle Johnova manuálu boje s korupcí, dodnes zpět vrácen do své funkce.

Další aférou byl boj VV a ODS o funkci policejního prezidenta, který teprve rozhodl prezident Klaus. Prokázala se zde bezmocnost a neschopnost premiéra Nečase a taky nevěrohodnost VV, prosazující veřejnou politiku, když dovolily utajit výsledky dohody u prezidenta.

Zdálo by se, že vrcholem vládních průšvihů měla být aféra ministra obrany Vondry kolem financování audiovizuálních služeb při českém předsednictví EU přes firmu ProMoPro. Bezradný premiér a předseda ODS zvolil opět pštrosí politiku. Nedovolil svolání mimořádného zasedání parlamentu, kde by mohl Vondra vysvětlit svůj postup. Koalice však tomu nenašla odvahu. Proto se oprávněně můžeme domnívat, že Vondra nemá dostatek argumentů na svou obhajobu.

K našemu obrovskému překvapení však Vondrovu aféru překryla současná aféra ministra Bárty s údajným uplácením Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Směšná je obhajoba obálek se stotisícovými částkami od Bárty, předsedou VV Johnem jako půjčkou na "kabelku" apod. Nakonec však přišlo veřejné potvrzení podezření pozadí těchto afér - strana VV je pouze podnikatelským projektem podnikatele Bárty. Ten, jako generální ředitel bezpečnostní agentury ABL na tajném jednání manažerů v říjnu 2008 o strategii firmy do roku 2014, uvedl "...Musíme směřovat k posilování ekonomické a sekundárně politické moci...", nebo taky "..Propojení ekonomické a politické moci potvrzují statistiky, že 40 procent zakázek v EU pro soukromé bezpečnostní agentury je zadáváno veřejným sektorem..." . Po té co dostal svou stranu Věci veřejné do parlamentu a sám usedl do křesla ministra dopravy, obsadili manažeři ABL význačné posty ve státní správě. Z druhé strany je podivné chování Škárky před novináři i setkání Kočí s Nečasem, před přiznáním úplatku.

K dnešnímu datu nemůžu odhadovat, jak tato aféra skončí. Premiér nečas chce z vlády odvolat nejen ministra dopravy Bártu, ale i ministra vnitra Johna a ministra školství Dobeše.  Zapomíná však na požadavek TOP09 a VV na odvolání ministra Vondry. S tím určitě nebudou souhlasit VV, takže se máme na co "těšit". Stále neznámé zůstává pozadí rychlého vzniku strany TOP09 i jejího financování.

Velmi negativně hodnotí současnou politickou kulturu i předseda Ústavního soudu Rychetský, kterému se zejména nelíbí zasahování podnikatelských subjektů do stranické politiky. Tyto zásahy porušují jedno ze základních ústavních pravidel - pravidlo rovné soutěže.

Rád bych se mýlil, ale myslím si, že koalice nebude riskovat nové volby. Podle posledního průzkumu agentury Factum Invenio by totiž strany vládní koalice místo stávajících 118 mandátů získaly jen 88 mandátů (tj. o 30 mandátů méně), levice by získala 103 křesel. ČSSD by pravděpodobně získala 72 mandátů, ODS 46 mandátů, TOP 09 společně se Starosty a nezávislými 31 mandátů, KSČM 31 mandátů, Věci veřejné 11 mandátů a KDU-ČSL 9 mandátů.

Všechny tyto problémy názorně prokazují morální nelegimitu současné vládní koalice prosazovat tak rozsáhlé reformy penzí, zdravotnictví, daní a školství.

Jan Jančura, Ostrava - Poruba

Diskusní téma: Nepředstavitelný pokles politické kultury v ČR

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek