Nepřekonáme-li kapitalismus, zahubí nás

22.04.2011 13:14

PRAHA – Současný kapitalistický systém, jehož neefektivitu prověřila finanční krize, je neudržitelný. Ve společnosti podléhající ekonomismu totiž dochází k novodobému otroctví, jehož typickým modelem je vztah věřitele a dlužníka. Shodli se na tom účastníci úterního diskusního večera k tématu dluhů.

Diskuse proběhla ve spolupráci s Ekumenickou akademií Praha a revue Prostor.

»Za soukromé dluhy si zdánlivě můžeme sami, ale není to tak. Je to vina systému. Znám například lidi, kteří si musejí půjčovat na platbu složenek, protože na ně peníze prostě nemají,« uvedla herečka a politička Táňa Fischerová. Státní dluhy podle ní ovlivnit nemůžeme, přičemž žádný stát na světě nemůže splatit své dluhy. Fischerová dodala, že omezit co nejvíce vliv státu, privatizovat veřejné služby, je cesta do pekel. »Kdo má dluhy, ten žije jako v otroctví, což souvisí s úrokovým systémem, o němž se nemluví. Platíme totiž jen úroky z úroků,« doplnila.

Publicista, teolog a ředitel Ekumenické akademie Jiří Silný zmínil, že jen Spojené státy americké mají dluh 14 bilionů dolarů. »Sto nejbohatších lidí na světě má větší majetek, nežli celá polovina lidstva, což jsou tři miliardy lidí. Systém, který to sem dopracoval, se bortí. Je proto zapotřebí překonat kapitalismus, jinak nás zahubí. Je čas změnit směr, nebo to s námi všemi špatně dopadne,« uvedl Silný.

Sociální podnikatel Tomáš Sedláček, který zaměstnává postižené občany, přišel s tvrzením, že jako lidé naprosto soustavně a systémově lžeme. »Řekneme například, že jsme nechali zmizet tužku, místo toho, že jsme ji ukradli,« uvedl Sedláček v narážce na »zmizení« drahého pera rukou prezidenta Klause v Chile. »Říkáme, že jsme vytunelovali peníze, místo správného pojmenování, že jsme je ukradli. Obdobné je to v regulačních poplatcích ve zdravotnictví,« uvedl dále. Vláda podle Sedláčka měla v programu pět bodů, přičemž splnila jen ten boje s korupcí, ale trochu jinak, než zamýšlela.

Na čachry privatizace doplácíme dodnes

Chemik a vynálezce Milan Smrž uvedl, že problém zadlužení se týká nás všech, neboť finanční hypoteční krize není původem současného zadlužení, ale pouze povrchem dalekosáhlejšího problému. »Náš život se pohybuje na hraně propasti a na blízku je civilizační kolaps,« doplnil. Podle Smrže již mnoho národů vyhynulo proto, že nehospodárně využívaly své zdroje.

V další části diskuse se hovořilo o krizi na české politické scéně. Táňa Fischerová vzpomněla poslední prezidentské volby v r. 2008, kdy se v obálkách některým poslancům posílaly patrony, a někteří poslanci se ztráceli. »To je bahno, ve kterém žijeme. Musíme mít odvahu si říct, že ekonomika funguje na korupci. Podnikatelé, jako například pánové Bárta či Drábek, se proto ženou do politiky,« uvedla.

Státní kasa byla podle Silného záměrně vyprázdněna, aby se podařily zprivatizovat zbytky sociálního státu v oblasti zdravotnictví, sociálních služeb, anebo školství, jež doposud krádeži jménem privatizace unikaly.

Sedláček zmínil, že počátek nástupu ODS na začátku 90. let byl spojen se zdařilým trikem s privatizací. Podařilo se tak při různých nekalých obchodech rozkrást stovky miliard korun, které dnes státu chybějí na investice pro mnoho potřebných. Podle něj je od současné vlády zbabělé, aby státní dluh snižovala odíráním nemajetných.

21. 4. 2011Karel MUŠKA

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Nepřekonáme-li kapitalismus, zahubí nás

Kam vede osobní frustrace

Datum: 22.05.2011 | Vložil: Vladimír

...Naopak. Tato amatérská, velmi povrchní a nepodložená filozofie nás zahubí. Snílkové, jako silně frustrovaná T.Fischerová, nakonec rozdmýchají svými projevy k nespokojeným davům novodobou "VŘSR". Soudobý kapitalirmus se musí korigovat a modifikovat na vědeckém podkladě...Davy na náměstích nikdy nedokázaly společenské problémy řešit. Chraň nás bůh před aktivitou hlučných fanatiků...

Přidat nový příspěvek