O kauze Mostecká uhelná

28.12.2011 08:02

 

Nemohu si pomoci, ale musím se zeptat, kdo vlastně vládl v naší republice v roce 2006, když švýcarské orgány se na nás obrátily ve věci privatizace Mosteckém uhelné společnosti a šetření podezření z praní špinavých peněz?

Tehdy, pokud mě paměť neklame, stál v čele vlády Mirek Topolánek, tedy předseda ODS, ministrem financí byl Miroslav Kalousek a za spravedlnost odpovídal Jiří Pospíšil. Dnes jen premiéra máme jiného, i když i on byl v té době v ministerské funkci.

Šlo tehdy, stejně jako dnes, o dvanáct miliard, jež byly ve Švýcarsku zablokovány na účtech sedmi manažerů, z nichž šest byli občané naší vlasti. Odpověď do Švýcarska nedošla. Horký brambor, podle toho, co nám sdělil švýcarský soud, když odmítl české připojení k řízení, si přehazoval ten i onen úřad.

Pět let trvalo to přehazování. V době, kdy různé balíčky ubíraly lidem na výplatě a omezovaly sociální výdaje, kdy republika potřebovala spořit a utahovaly se opasky těm nejméně za situaci odpovědným.

Prý, dozvěděli jsme se včera, se odvoláme, protože s rozsudkem nemůžeme souhlasit. Potud je všechno v pořádku. Nezbývá asi jiný postup, i když prý ještě jistá naděje tu je v jakémsi civilně správním sporu. Ten ovšem už nemůže nic zaručit a jeho výsledek je s otazníky.

* * *

Zdá se, že švýcarská strana udělala všechno, co bylo třeba. Ještě před několika měsíci nás urgovala, to už nám vládla současná koalice, a nedělo se v podstatě nic. Teprve pět minut po dvanácté se příslušné orgány probudily a začaly horký brambor přehazovat z jednoho úřadu na druhý.

Tehdy, vzpomínáte si, nás ministr financí ubezpečoval, že je ještě šance na úspěch, že máme »několik možností« a tudíž i řešení. Zřejmě to tak nebylo, jestliže švýcarský soud byl jiného názoru. Co bude dál? Budeme spoléhat na »kolo štěstí«, že se obrátí v našem směru.

Když neuspějeme.... ale o tom více v dovětku článku na straně 5 buď v tištěné podobě Haló novin (k zakoupení na stáncích), nebo v elektronické podobě na internetových stránkách www.publero.com.

Otakar ZMÍTKO

převzato z Haló novin

Diskusní téma: O kauze Mostecká uhelná

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek