O sobotní protest je velký zájem

18.04.2012 09:19

 

Desetitisíce lidí očekává na sobotní protivládní demonstraci v Praze vedení odborů. Akce je součástí kampaně Stop vládě.

Na shromáždění, které pořádají odboráři se dvěma desítkami organizací a iniciativ, by podle místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Radky Sokolové mohlo dorazit podle nynějších odhadů minimálně přes 40 000 účastníků. Kromě odborů jsou pořadateli např. iniciativy SPaS a ProAlt, rada postižených, rada seniorů, svaz pacientů či sdružení nájemníků. Žádají zastavení »reforem«, demisi kabinetu a předčasné volby.

»Účast by mohla být větší než v loňském roce. Tak se to zatím jeví. Určitě počítáme s tím, že to budou desítky tisíc lidí,« řekla ČTK Sokolová. »Z řady regionů se ozývali kolegové, že mají problém sehnat volný autobus, který by mohli objednat. Některé regiony nemají už volnou kapacitu. Podle informací z Ostravy jsou vlaky na sobotu vyprodané,« dodala místopředsedkyně ČMKOS.

* * *

V sobotu se odboráři a další účastníci sejdou před Domem odborových svazů na náměstí Winstona Churchilla. V poledne vyjdou Seifertovou ulicí k viaduktu. Po magistrále se dají k budově Státní opery, kde zahnou do Politických vězňů. Pokud do průvodu dorazí méně lidí, bude pokračovat ulicí Opletalovou. Větší zástup by měl jít až do Jindřišské a pak na Václavské náměstí.

Samotná demonstrace začne ve 13:00. Program potrvá asi hodinu. Vystoupí v něm odboráři i zástupci organizací a iniciativ. Na scénáři se nyní pracuje. Na tribuně budou tlumočníci do znakového jazyka. Pro vozíčkáře a další handicapované bude vyhrazen prostor před sochou svatého Václava.

* * *

Šéf Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása očekává, že by mohlo přijet pár tisíc handicapovaných. Odhaduje, že všech účastníků by mohlo být až 100 000.»Jednotlivé návrhy, které vláda prosadila a prosazuje, zhoršují život lidí se zdravotním postižením a jejich integraci. Připlácejí si na pomůcky, bez nichž se nemůžou zařadit do společnosti, zhoršily se služby, které jsou pro ně životně důležité, i zaměstnávání zdravotně znevýhodněných,« řekl ČTK Krása.

Dodal, že postižení dostávají méně na mobilitu, snížil se příspěvek na péči, mnozí přišli o invalidní důchod, penze porostou méně než dosud, kvůli vyšší dani z přidané hodnoty se zdraží potraviny i léky.

Sobotní demonstraci předchází Týden protestů. Od pondělí se v různých městech konají debaty, shromáždění, happeningy či promítání filmů. Na mnoha místech jsou stánky s peticí.(ng)

převzato z Haló novin