Odkaz prezidenta Havla

15.03.2016 13:16

Potápějící se loď opouštějí tučné krysy. Pohrobci privatizace OKD pánové Petr Kadas a Zdeněk Bakala se po tučných letech, kdy dojili OKD a při tom vystupovali jako mecenáši a zachránci České republiky, rozhodli zapomenout na svou domovinu a převést své akcie bývalého OKD, nyní v držení jejich finanční skupiny CERCL, na společnost NWR, přímo vlastnící černouhelné doly OKD. Tito pohrobci kapitalismu se snad ani nemohou nazývat Čechy. To, co provedli tisícům českých rodin, jejichž zdrojem příjmů je práce v hornictví, je nepochopitelné, až trestuhodné.

V bohatých letech na svá konta odváděli miliardy korun a nezřízeně bohatli. Za tyto krvavé peníze si kupovali obdiv společnosti a ani bývalý prezident Havel nezůstal stranou. Tak zvaná knihovna Václava Havla, luxusní budova s bazény a podzemními garážemi, kterou měli v plánu vybudovat za peníze horníků (referoval o tom 30. 5. 2012 Blesk), se měla stát odkazem nezpochybnitelné morální autority sluníčkáře Václava Havla.

Ptám se nyní tisíců zaměstnanců, horníků a jejich rodin, jak z tohoto pohledu vnímají morální autoritu tohoto velkého malého muže? Když jsem se zeptal u nás v hornické hospodě, odpověděli mi po našem: „Běž nám s Havlem do pr…., já nevím, co budu žrát já a mé děti. Práci neseženu, bo nikdo nechce chlapa s podlomeným zdravím, co chrchlá každů chvilu a ruce se mu třepů od variozy a ne od parkinsna.“

 

Co na to říká správce Havlova odkazu? Bude se finančně podílet na záchraně těchto lidí? Dle veřejně dostupných zdrojů, přispívala Nadace Fondation Zdenek at Michaela Bakala v letech 2011-2013 na tento palác v řádu desítek milionů.

Již římský císař Vespasianus řekl „peníze nesmrdí“, když zpoplatňoval použití veřejných záchodů, tato pachuť nyní ulpívá i na této knihovně.

Ale jak řekl Voltaire: „Jakmile jde o peníze, jsou všichni lidé stejného náboženství.“

Ing. Leo Luzar, poslanec PS PČR za KSČM