Opálka na tiskové konferenci: Důchodová reforma zbídačí další lidi!

24.02.2011 13:51

Opálka: Státní pilíř nelze vytunelovat, neboť pracuje s penězi průběžně. Zhodnocování důchodů ve státním pilíři je vázáno na růst platů a mezd, což je větší zhodnocení než u bankovního spoření

PRAHA – Vládou chystaná důchodová reforma má rozbít to, co je funkční, má vytvořit nový rizikový produkt, který nakrmí nenasytný finanční kapitál. Nepřivede do důchodového systému více peněz, ale uvrhne větší skupinu občanů do bídy. Před novináři to včera zdůraznil stínový ministr práce a sociálních věcí Miroslav Opálka (KSČM) na tiskové konferenci v poslanecké sněmovně ze dne 23.2.2011 . Komunisté trvají na průběžném důchodovém systému, který nelze vytunelovat.

»KSČM nabízí diskusi o jiné variantě. Jde především o umoření státního dluhu, který blokuje desítky miliard korun na dluhovou službu (70 mld. ročně), o větší zdanění zisků vytvořených v ČR. Jde asi o 150 mld. ročně, které se vyvážejí z ČR. Jde o účinný boj proti korupci, která odčerpává 50 až 70 mld. z veřejných financí. Žádáme návrat k progresivní dani z příjmů, odstranění stropů na odvody a vyrovnání mezd s EU15. A v neposlední řadě účinnou prodemografickou politiku, která již přináší výsledky třeba ve Francii,« prohlásil Opálka.

KSČM není vázána žádnými dohodami. Pokud jde o tzv. malou důchodovou reformu vyvolanou nálezem Ústavního soudu, je pro »formální překlopení pojistného systému na zabezpečovací tak, aby výběr byl zabezpečen prostřednictvím daní a dávkově definované nároky na důchod byly převzaty ze současného systému. Tak to funguje ve Velké Británii či Dánsku, a tak to fungovalo do roku 1993 u nás,« uvedl Opálka. Vládou navrhované řešení podle něj vyvolá nové nespravedlnosti mezi starodůchodci a novodůchodci, a zřejmě i soudní spory. Úvahy, že oněch 70 % snížených důchodů bude kompenzováno valorizacemi, považuje za úsměvné. Valorizace se vlastně tímto výpadkem budou snižovat!

Vláda se chová k lidem macešsky

Dosud jen Slovinsko a ČR odolávají strukturálním důchodovým reformám, které oslabily váhu státu, privatizují správu části veřejných financí a snižují solidaritu důchodového systému. Co je výhodou státního pilíře? »Jeho neustálá regulovatelnost, zabezpečení sociální potřebnosti i pro nízkopříjmové skupiny občanů. Ale i to, že nejde vytunelovat, neboť pracuje s penězi průběžně. Nikde je neukládá, valorizace příjmů a zhodnocování důchodových dávek jsou vázány na růst platů a mezd, což je větší zhodnocení než u bankovního spoření,« poznamenal Opálka, místopředseda sněmovního sociálního výboru.

Kritizoval, že vláda se chová k lidem macešsky. Drží pro zisky kapitálu nízké mzdy a chystá se snížit odvody do pojistných systémů. Podnikatelé mají v ČR jednu z nejnižších sdružených daňových kvót v EU. Vláda však připravuje nestandardní experiment v téměř zrušení snížené sazby DPH, což zvýší výdaje občanů na nezbytnou denní spotřebu. Opálkovi se nelíbí ani to, že vláda srovnává podmínku věkového nároku na penzi se zeměmi EU15, i když se občané ČR dožívají v průměru o 4-5 let nižšího věku. Důchodová reforma se podle něj zneužívá i k jiným záměrům. Ke zvýšení DPH má dojít dříve, než se strukturální reforma, znamenající návrat ke stavovskému systému, odstartuje. Výnosy ovšem mají sloužit i k jiným účelům, což více zatíží domácnosti.

Vláda tvrdí, že základním problémem je nedostatek financí na zajištění důchodových dávek. Ale léčbu provádí omezováním dalších příjmů. »Je to jakási homeopatická ‚léčba‘ státního pilíře, když dochází k neustálému ředění a stále menší koncentraci peněz,« dodal Opálka.

Prodej odpustků za stáří

Líčení katastrofických propadů na důchodovém účtu považuje za neseriózní a zavádějící informaci. »Snižování mezd, zavedení stropů a slev na pojistném, nestejný výpočet pro OSVČ a zaměstnance, chybějící peníze za náhradní doby, dotování důchodového systému ozbrojených složek… vytváří ony deficity. Vedle toho jde i o dopady vysoké nezaměstnanosti… Téměř 50 tisíc předčasných důchodů přiznaných v roce 2009 vedlo v roce 2010 odhadem k deficitu 8,5 mld. korun. K výpadku příjmů z pojistného asi 2,5 mld. Kč a k dřívějším výdajům na důchody asi 6 mld.,« sdělil novinářům poslanec.

Na druhé straně se mají prostředky přesunout do druhého ekvivalentního kapitálového pilíře, jehož správa je výrazně dražší a zhodnocení nižší. Jde jen o přerozdělení peněz. Druhý pilíř má být sice dobrovolný, Opálka však poukázal na to, že už dnes jsou na prodej »novodobých odpustků za stáří připraveny sítě prodejců, které přesvědčí i ty, pro které je tato varianta nevýhodná,« dodal Opálka.

    Převzato s Haló novin

Diskusní téma: Opálka na tiskové konferenci: Důchodová reforma zbídačí další lidi!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek