Opozice do noci bojovala za práva pacientů

04.05.2011 20:26

 

PRAHA – Bolševismus reforem, chaos, puč v systému péče, ale i deky na přespání i čisté ponožky poslanců, kteří se připravili na to, že budou nocovat.

To vše zaznělo včera při přestřelce opozice s koalicí k návrhu na zdražení poplatků za pobyt v nemocnici.

Poplatky se mají zvýšit z 60 na 100 Kč/den, novela má také dát ministerstvu možnost zavést standardy zdravotní péče. Poslanci pokračovali v jednání přerušeném minulý týden. Koalice prosadila, že sněmovna může jednat a hlasovat i po půlnoci, když se opozici nezdařilo odložit jednání o dva týdny.

Opozice kritizovala, že se ruší rovnost přístupu ke zdravotní péči, a novela dělí lidi na ty, kteří si mohou lepší péči dovolit, a na ty, kteří na to nemají, což přispěje k dalšímu sociálnímu rozvrstvení společnosti. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se snažil odpovídat na dotazy opozice. »Regulační poplatky jsou jednoznačně cesta do pekel,« prohlásil Pavel Antonín (ČSSD). »Vy jste říkal, že se tady platí, platí se úplatky za něco a my, abychom to napravili, tak to uzákoníme?« reagovala na část ministrova vystoupení místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru Soňa Marková (KSČM).

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik připomněl jinou situaci, kdy šlo také o zdravotnictví, a to na konci minulého volebního období: »Na stole ležely již projednané návrhy zákonů na zrušení poplatků ve zdravotnictví, na zrušení stropů odvodů pojistného, ať už zdravotního nebo sociálního, a nynější příslušníci vládní koalice, dokonce i premiér, dlouhosáhlými projevy zdržovali těsně před hlasováním. Obstruovali tak dlouho, že mezitím stačily přijít volby.« Občané se podle něj musejí přesvědčit, kdo porušuje jejich ústavní právo, nahrává bohatým a zaplatit to musí, jako téměř vždy v případech vlády pravice, dolních deset milionů. »Přemýšlím nad tím, jestli ten, kdo navrhl jednání tímto způsobem, je takový hlupák, nebo tak velký provokatér, který způsobí opět nestandardní situaci. Nastrčil do toho předsedu klubu TOP 09 a my jednáme o tak vážné věci zase nestandardním způsobem, zase riskujeme«, reagoval předseda kontrolního výboru sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) na koalicí schválený požadavek Petra Gazdíka (TOP09), aby sněmovna jednala třeba až do rána.

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Opozice do noci bojovala za práva pacientů

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek