Opozice odmítá dvojí zdravotnictví: pro bohaté a pro chudé

28.04.2011 10:58

 

PRAHA – Téměř tři hodiny jednala sněmovna o zákonu, který má zvýšit poplatek za den pobytu v nemocnici z 60 na 100 Kč nebo zavést standardy zdravotní péče. Poslanci diskusi o předloze přerušili. Opozice s vládním návrhem zásadně nesouhlasí, nikdo s ní tak zásadní změnu nekonzultoval.

»Neřeší se dlouhodobé problémy českého zdravotnictví, ale pouze se vytahují peníze z kapes lidí. Nahrazují se peníze z veřejného zdravotního pojištění penězi soukromými, což v konečném důsledku bude znamenat to, že bude zdravotnictví pro bohaté a zdravotnictví pro chudé,« zdůraznila místopředsedkyně zdravotního výboru sněmovny, stínová ministryně zdravotnictví KSČM Soňa Marková. Vadí jí hlavně to, že návrh zavádí některé změny, neobsahuje však jejich konkrétní řešení, což přirovnala k prodejně polotovarů.

Zástupci ČSSD a KSČM zdůrazňovali nutnost zachovat sociální rozměr zdravotnictví, kritizovali, že nadále bude pacient platit 30 Kč za položku na receptu, nikoli za recept. Tvrdí, že pacienti za zvýšení poplatků nic nedostanou, zavedením standardů bude kvalitní péče pouze pro bohaté. Novela totiž ruší zákaz připlácení na lepší péči. Nejprve však bude nutné vymezit standard hrazený z veřejného zdravotního pojištění a nadstandard, na který se bude moci pacient připojistit, příp. zaplatí hotově. Už letos by si ovšem pacienti mohli připlatit za lepší materiál.

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Opozice odmítá dvojí zdravotnictví: pro bohaté a pro chudé

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek