Ostrava slavila osvobození

01.05.2011 09:25

OSTRAVA - Pietním aktem u Památníku osvobození v Komenského sadech si v sobotu občané Ostravy připomněli 66. výročí osvobození města a ukončení druhé světové války.

Pro Ostravu skončila 30. dubna 1945. »Sešli jsme se v den a ve městě, kde byla vítězně ukončena Ostravská operace. Boje v ní proti největšímu zlu 20. století – fašismu byly jedny z největších a nejkrvavějších nejen v tomto teritoriu, ale i v celé střední Evropě. Na hrdinství sovětských a československý vojáků nesmíme nikdy zapomenout,« řekl ve svém proslovu velvyslanec Ruské federace v ČR Sergej Borisovič Kiselev.

Průběh Ostravské operace přiblížil předseda ÚV Čs. obce legionářské Pavel Budinský. Zmínil, že v ostravském prostoru měli Němci soustředěno 22 divizí s 2000 děly, 300 tanky a 280 bojovými letadly. Tento odpor se vojskům 4. ukrajinského frontu, jehož součástí byla také 1. čs. samostatná brigáda v SSSR a 1. čs. smíšená letecká divize v SSSR, podařilo zdolat. Své životy v těchto bojích položilo na 20 000 vojáků Rudé armády a přes 1000 československých vojáků. »Bez těchto hrdinských obětí by nebylo dnešní svobody, ale ani s největší pravděpodobností naší národní existence,« prohlásil Budinský. Vděk všem, kteří bojovali proti fašismu, vyjádřil i primátor statutárního města Ostrava Petr Kajnar (ČSSD).

Položením věnců a kytic pak památku osvoboditelů uctili mj. v delegaci Moravskoslezského kraje (MSK) náměstek hejtmana Karel Konečný (KSČM), delegace klubu KSČM v ostravském městském zastupitelstvu v čele s jeho předsedou Josefem Babkou a předsedou MěV KSČM Ostrava Oldřichem Jakubkem. Kytici rovněž položila poslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

Kytice u příležitosti 66. výročí osvobození města Rudou armádou ostravští komunisté v sobotu položili také u slezskoostravské radnice k památníku s tankem T-34, který svou bojovou cestu ukončil právě v Ostravě a u pamětní desky a pomníku Miloše Sýkory. Ten 30. dubna 1945 přestřižením drátů zachránil před zničením nacisty podminovaný most. Při tom byl Němci zastřelen.

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Ostrava slavila osvobození

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek