Otázka pro S.Grospiče: K Dohnalovu konci v čele NKÚ

22.02.2012 18:22

 

Otázka pro Stanislava Grospiče, místopředsedu ÚV KSČM, místopředsedu ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny.

Jak vnímáte návrat Vlastimila Rampuly do funkce nejvyššího státního zástupce na pražském městském zastupitelství?
 
Především se na celé této kauze ukazuje předivo jak jemných nitek, tak i zcela otevřeného politického lobbismu prorůstajícího celým současným systémem vládnutí. Je zřejmé, že zásahy do činnosti státních zastupitelství ze strany ministerstva spravedlnosti jsou vysoce politicky účelové. Vůbec nelze hovořit o politicky nezávislé práci státních zástupců, zvláště těch, co mají potírat korupci v nejvyšších státních institucích. O čem jiném je válka mezi pražskými státními zástupci nejenom kolem kauzy Mostecké uhelné?
 
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil tento případ zcela jednoznačně nezvládl. Na jedné straně se ministři, a podle jeho pokynů státní zástupci, dohadují o pracovních mechanismech přidělování jednotlivých kauz, na druhé soud přebíjí spekulativní rozhodnutí ministra spravedlnosti a vrací Rampulu zpět. A nejvyšší státní zástupce Zeman rozhodnutí soudu sice respektuje, ale přesto bude Rampulovo odvolaní znovu iniciovat.
 
Celé to ukazuje na prohnilost vztahů ve státních orgánech. Ministr, případně nadřízený státní zástupce, by měl s využitím všech svých oprávnění jednat tak, aby korupci vyšetřoval od samého počátku a odhaloval. Nikoliv, aby státní zastupitelství jako důležitý orgán k zastupování společenského zájmu podléhalo subjektivním politickým rozhodnutím vládních představitelů.

 

Ministr Pospíšil by měl zvážit své další setrvání ve funkci a měl by tak učinit rychle, aby se co nejdříve umožnilo skutečné vyšetřování nejzávažnějších korupčních kauz.

 

 

Autor: RedakceZdroj: Haló noviny

Diskusní téma: Otázka pro S.Grospiče: K Dohnalovu konci v čele NKÚ

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek