Padla slovenská vláda

13.10.2011 07:38

 

Slovensko jako jediná země eurozóny zatím neschválila navýšení pravomocí záchranného fondu EFSF. Kvůli odmítavému postoji parlamentu zároveň padla vláda premiérky Ivety Radičové, která úterní hlasování spojila s vyslovením důvěry.

Změny ve fungování fondu podle očekávání nepodpořili poslanci druhé nejsilnější vládní strany Svoboda a solidarita (SaS), jež pomoc silně zadluženým evropským státům odmítá. Koalice čtyř pravicových stran se kvůli rebelujícím liberálům Richarda Sulíka několik týdnů nedokázala dohodnout na podpoře dokumentu, jehož platnost si vyžaduje souhlas všech 17 zemí Evropské měnové unie. Jednání zkrachovala i v úterý dopoledne, kdy Radičová prosadila na schůzi kabinetu návrh spojit hlasování o fondu s vyslovením důvěry vládě. Vládní návrh nakonec ve 150členné sněmovně podpořilo jen 55 poslanců, potřebných bylo 76 hlasů. Kromě poslanců Smeru a SaS pro zvýšení pravomocí EFSF nehlasovalo i několik dalších koaličních poslanců; vládní tábor se ve sněmovně dosud opíral o 79 zákonodárců.

Parlament bude znovu schvalovat navýšení pravomocí fondu. Dokument totiž v principu neodmítá opoziční Smer-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica, který již předem vybídl koalici k jednání. Strana už dříve uvedla, že záchranný fond v opakovaném hlasování podpoří buď výměnou za vypsání předčasných voleb, nebo za rekonstrukci vlády. Včera odpoledne Fico po jednání Smeru se stranami vládní koalice bez SaS oznámil, že se strany dohodly uspořádat předčasné parlamentní volby 10. března 2012. To znamená, že příští hlasování parlamentu o posílení pravomocí EFSF bude kladné. Dojde k němu buď dnes, nebo nejpozději zítra. Těsně před tím se v parlamentu odhlasuje schválení termínu předčasných voleb. Kabinet Radičové zůstane ve funkci a Fico v opozici až do nových voleb.

Dohoda lídrů eurozóny vedle rozšíření pravomocí EFSF, který už zachraňoval Irsko a Portugalsko, počítá s navýšením kapacity fondu na 440 miliard eur (10,9 bilionu Kč). To ale vyžaduje zvýšení garancí jednotlivými státy; pro SR to znamená navýšení záruk na 7,7 miliardy eur proti dosud předpokládaným 4,4 miliardy eur.

převzato z Haló novin

 

Diskusní téma: Padla slovenská vláda

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek