Poslanecká sněmovna PČR – duben 2014

09.05.2014 19:55

Sněmovna, výbory, zasedání poslaneckého klubu a další pracovní schůzky

V měsíci dubnu jsem se jako člen rozpočtového výboru PS, zúčastnil jeho jednání a jedním z hlavních bodů bylo projednání „konvergenčního programu ČR“. Proběhla dlouhá a vášnivá diskuse za neúčasti ministra financí A.Babiše. Zpravodajem k tomuto bodu byl M. Kalousek. Další jednání je plánováno na příští schůzi výboru, na kterou jsme si vyžádali přítomnost ministra financí, neboť bez jeho účasti je jednání jaksi mírně řečeno bezpředmětné. Dále proběhla jednání na půdě České bankovní asociace.

V následujícím výborovém týdnu v proběhla schůze podvýboru rozpočtového výboru pro daně, cla a loterie. V brzké době se bude navrhovat novela loterijního zákona, která by měla komplexně zpřesnit stávající platné znění.

Proběhlo výjezdní zasedání poslaneckého klubu KSČM. Projednávali jsme aktuální politickou situaci, problematiku soukromých a církevních škol (církevních je v ČR 127), zevrubně jsme probírali přípravu legislativního plánu poslaneckého klubu a diskutovali o situaci v Radě Evropy, kde díky iniciativě poslance za TOP 09-STAN S.Polčáka bylo Rusko zbaveno hlasovacího práva. Ruští zástupci poté odešli a ČR opět prokázala, že nechce jít cestou diplomatického vyjednávání. Zástupci KSČM byli proti, stejně tak byli i proti ekonomickým sankcím proti Rusku.

Také jsem se zúčastnil jako jediný zástupce za KSČM jednání s představiteli Mezinárodního měnového fondu. Projednávala se témata: „fiskální pakt, Národní rozpočtová rada, proces přijímání eura, referendum o euru, střednědobý fiskální rámec“. Za KSČM jsem otevřeně prohlásil, že „budeme podporovat pouze ta opatření v rozpočtovém výboru, která nebudou nadále ještě více omezovat poptávkovou stranu domácí ekonomiky“

Dále jsem byl schválen do podvýboru pro vnější ekonomické vztahy (tzv. ekonomickou diplomacii).

Velmi podnětná byla osobní schůzka s velvyslancem Kuby Fermínem Quinonesem Sanchezem. Proběhla v přátelské atmosféře a byl to velmi příjemně strávený čas. Schůzka se proti původním předpokladům protáhla a bližší informace se Vám budu snažit předat při svých návštěvách na poradách předsedů, kterých se budu účastnit, bude-li to alespoň trochu možné.

 

 

Závěr měsíce byl ve znamení přípravy na další schůzi sněmovny, která bude tentokráte díky svátkům probíhat po dobu tří týdnů a poté budou navazovat další dva týdny výborové.

Ing. René Číp - poslanec PS PČR