Pravé pozadí pádu Poldovky

25.10.2011 08:22

 

Zničení světoznámé hutě a ocelárny všem, kteří se na něm podíleli, neodpustím, uvedl bývalý generální ředitel a majitel kladenské Poldiny hutě Vladimír Stehlík.

»Chci i svým bývalým zaměstnancům dát, co jim patří, na odstupném, a proto jsem vyzval ministerstvo spravedlnosti k náhradě škody vzniklé nesprávným úředním postupem ve výši jedné miliardy a čtyř set šesti milionů Kč,« dodal Stehlík.

Německá konkurence měla podle něj zájem na likvidaci hutí a jejich ponížení do role manufaktury, čehož přes české politiky nakonec dosáhla. »Zásadní roli v tom hrál exministr Vladimír Dlouhý, a rád bych se s ním někdy osobně potkal v pořadu typu, bohužel už zrušené, Arény na ČT. Obávám se však, že ho už nikdy nikde nepotkám,« poznamenal s úsměvem.

Výši škody opírá o hodnotu společnosti Bohemia Art, kterou vlastnil a jež vlastnila na základě vládou schváleného privatizačního projektu hutě. Ta byla minimálně 4 mld. Kč a správce konkurzní podstaty ji prodal za pouhých 130 mil. Kč. Vypořádací podíl Stehlíka tedy činí shora uvedenou sumu.

Že podobné operace nebyly v té době nic nemožného, svědčí případ tzv. Berdychova gangu, pojmenovaného právě po jednom ze správců konkurzních podstat, ale i současné dění okolo Sazky, a.s., kde jednotlivé finanční skupiny rozporují rovněž miliardové sumy.

»Jsem přesvědčen, že soud měl vykonávat dohled nad správcem konkurzní podstaty tak, aby výtěžek podstaty byl co největší, mj. pak neměl s nevýhodným prodejem majetku souhlasit, měl sjednat nápravu a zajistit regulérnost zpeněžení konkurzní podstaty,«argumentuje Stehlík.

Na dotaz Haló novin, jak vidí celkový rozsah škod, způsobených nesprávným úředním postupem v průběhu privatizací, a zda souhlasí s výpočtem nezávislého amerického ekonoma George Mansfelda, který je vyčíslil na 2 mil. Kč na každého občana ČR, Stehlík uvedl, že to přibližně souhlasí a rád podpoří každou občanskou iniciativu ve směru vymáhání těchto škod.»Jde o osud našich dětí i vnuků, kterým jinak předáme vyrabovanou republiku,« uzavřel Stehlík.(mr)

převzato z Haló novin

 

Diskusní téma: Pravé pozadí pádu Poldovky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek