Pravice neumožňuje ve sněmovně ani vést debatu

26.10.2011 09:09

 

Koalice opět plně využila svou početní převahu ve sněmovně a opozici včera neschválila ani jeden návrh na rozšíření programu schůze. Neumožnila tak vést debatu např. o kauzách na ministerstvu obrany, o financování regionálního školství či o řešení starých ekologických zátěží.

Komunističtí poslanci chtěli znát stanovisko premiéra Petra Nečase (ODS) nebo místopředsedkyně vlády Karolíny Peake (VV) k zakázce na auditorské služby, kterou uzavřelo ministerstvo obrany.

Předseda ÚV KSČM a poslanec Vojtěch Filip upozornil na to, že ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) 3. června podepsal záměr audit uskutečnit, ale 7. června jej vlastní právní odbor před podpisem smlouvy varoval. »Legislativní odbor ministerstva Vondru upozornil, že nelze takovou zakázku uzavřít, že tím bude porušen zákon o veřejných zakázkách,« zdůraznil Filip.

Navzdory tomu však byla o týden později smlouva bez finančního limitu podepsána. Hodina práce auditorské firmy je v ní podle Filipa oceněna na 6000 korun. »Jde o zakázku v hodnotě nejméně 10 milionů korun, Vondra to měl oznámit vládě, což neudělal, porušil tak minimálně jednací řád vlády,« prohlásil Filip.

Stínová ministryně KSČM pro resort životního prostředí Kateřina Konečná (KSČM) chtěla od premiéra slyšet vysvětlení ohledně dosavadního postupu vlády v otázce řešení starých ekologických zátěží.

»Poslední eskapáda současného ministra financí, který přišel s návrhem řešení v podobě obřího ekotendru, znamenala několikaleté zbrzdění skutečného řešení mnohde palčivých problémů. Byť byla vláda od samého počátku upozorňována, že se jedná o špatné řešení, byl celý proces výběrového řízení spuštěn,« uvedla Konečná .

Nečas by měl podle Konečné poslancům říci, kolik utratila ČR na přípravu a vedení výběrového řízení na dodavatele »této zcela nesmyslné zakázky vymyšlené v hlavách některých tehdejších, ale, bohužel, i současných politiků«.

O rozšíření programu se neúspěšně pokoušeli také sociální demokraté. I jejich návrhy koalice jeden za druhým odmítla. Ministr školství Josef Dobeš (VV) tak nemusí poslance informovat o návrhu nového financování regionálního školství, zákonodárci se musejí obejít také bez informace premiéra o pozici ČR na nadcházejícím summitu Evropské rady EU.

Stejně tak nemusí ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) informovat o platové situaci zdravotních sester a lékařů.

Komunisté reformy nepodpoří

Sněmovna včera projednávala především návrhy zákonů ve druhém čtení. Největší pozornost věnovala občanskému zákoníku, který upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy. Opozice i odbory mají k novému kodexu vážné výhrady.

Zřejmě až příští úterý poslance čeká hlasování o reformních zákonech, které ji vrátil Senát. Jde zejména o změny v důchodech, ve zdravotnictví a v sociální oblasti. »Je to věc, která na dlouhá léta může ovlivnit životní úroveň občanů, jejich pohodu, práci a postavení ve společnosti,« řekl před novináři předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Potvrdil, že komunističtí poslanci setrvají na svých postojích a podrží stanovisko Senátu. Sociální demokraté již avizovali, že ve sněmovně využijí všech zákonných možností k tomu, aby reformy nebyly schváleny. Koalice chce obstrukci čelit tím, že je ochotna jednat i po nocích.

(jad, ku)

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Pravice neumožňuje ve sněmovně ani vést debatu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek