Přečetli jsme za Vás (už zase ti umělci)

02.11.2016 09:24

Na webu Seznam zprávy z 29. 11. 2016 v článku od Pavla Cypricha k truc akci k oslavě 98.výročí vzniku Československa na Staroměstském náměstí je citován představitel Strany starostů a nezávislých ve věci finančních nákladů výše uvedené akce, kde uvádí:

Akce vyšla zhruba na 300 tisíc korun. Platila se hlavně režie-pódium, technika, ochranka, ale peníze dostali také umělci, kteří během večera vystupovali(pozn. zpracovatele: takže prachobyčejný kšeft.)

V té souvislosti se k podobnému tématu vyjadřuje známý a dnes už nežijící vynikající herec Boris Rösner v knize Miroslavy Besserové „Život jako divadlo“ (vydavatel Euromedia Group, k.s.-Ikar v r.2007.) Na str. 192 se jej autorka táže na události r. 1989 a pokládá mu otázku: „Děláš si srandu, ale dobře si pamatuju, jak jsi doslova „cvičil“ s plným hledištěm Národního po revoluci …

…“jenže pak mi došlo, jak snadné je zmanipulovat dav…. Až dlouho po prvních dnech emocí mi došlo, jak nesmírně drzý jsem byl na setkáních třeba ve fabrikách. Tam jsem hřešil na to, že mě znají, že jsem herec, že je mohu svou euforií nakazit, nasměrovat třeba natřískanou montážní halu, jak si zamanu. Krásný a děsivý pocit“.

„Tady jsem si uvědomil, jak děsnou sílu má ten, kdo umí vládnout slovem,

jak klidně zmanipuluje dav a je mu jedno, kdo jsi.

Vybral: Milan Peša