Přečetli jsme za Vás

06.03.2017 11:43

Ve slovenském konzervativním deníku POSTOJ byl 25. 8. 2016 prezentován rozhovor s představitelem SMERu Markem Maděričem, který zastává v současné vládě post ministra kultury. Debata se dotýkala širších společensko - politických otázek, ale také situace v hnutí SMER. Přinášíme pohledy na některé zajímavé problémy, které mohou být poučením i pro naši politiku (text převeden do češtiny).

Poznámka: zvýrazněný text je dílem zpracovatele.

Před lety vypukla finanční krize, která byla mimo jiné vyvolána deregulovanými finančními trhy. Ale evropská levice z toho nijak neprofitovala, naopak je v největší krizi od II. světové války. Jak vysvětlujete postupný propad kdysi velkých levicových stran?

Globální politika atakuje klíčovou agendu levice, kterou je sociální stát. Ten využíval výjimečné období v 50tých, 60tých a 70tých letech, když byly výjimečné podmínky na mzdové zabezpečení a budování sociálně - právních jistot.

Ekonomika však v poválečných letech prudce rostla, takže bylo také z čeho přerozdělovat a zvedat sociální standarty.

…ale rozdíl byl ve struktuře ekonomiky. Tehdy ještě dominovala reálná ekonomika a silný průmysl, což umožňovalo vysokou zaměstnanost. Finanční skupiny a bankovní domy ještě neměly takovou sílu, ekonomika byla víc v rukou národních vlád. Globalizací, změnou struktury ekonomiky i pádem socialistického tábora a nástupem ideologie neoliberalismu se výrazně snížil prostor pro politiku sociálního státu. Už i levicové vlády čelily vlivu globalizace a nadnárodních společností.

V odpovědi na další otázku toto téma doplňuje:

V této souvislosti je tady ještě jeden problém - politika zadlužování. Když se staly vysoké dluhy břemenem, našel se viník a tím byl sociální stát.

A nebyl snad?

Významně se snížily daně právnických osob, tím i příjmy pro sociální stát. A potom se hovořilo - pojďme ho okřesat a tak sociálně demokratický kancléř Gerhard Schröder udělal reformy, jejichž výsledkem byla dlouhodobá stagnace mezd. Přitom míra zisku firem šla nahoru. Vznikl tedy paradox - produktivita práce se zvyšuje, ale platy stagnují. Sociálně - demokratické strany tomu nedokázaly čelit, ztratily svou agendu, kterou v západní Evropě nahrazovaly lidskoprávními tématy. Jenže klíčovou agendou pro levici jsou sociálně-ekonomická témata, bez nich ztrácí dech, a proto neoslovuje zaměstnance jako voličskou skupinu.

V další části rozhovoru se dotýká i pozice SMERu a výsledků jeho vládnutí. Ministr Maděrič uznává i některé chyby a uvádí…

Je pravdou, že se nám dařilo v jednodušších věcech, jako je zvyšování minimální mzdy, nebo úprava důchodů. Naší chybou však bylo, že jsme do pozic ministrů dosazovali manažery, kterým chyběl politický pohled na věc. Jako bychom se smířili s tím - a to pokládám za chybu minulé vlády, že naším programem je jen řízení státu a zapomínali jsme tak podstatněji uplatňovat naši politickou optiku v různých sektorech.

V další části toto téma doplňuje:

„…víc jsme se ztotožňovali s pozicemi ministrů a premiéra než s tím, že základem politiky je politická strana se svým programem.

Poznámka: rozhovor se uskutečnil cca 5 měsíců po parlamentních volbách na Slovensku, které proběhly 5. 3. 2016 a ve kterých hnutí SMĚR zaznamenalo podstatné ztráty.

Zpracoval: Milan Peša