Přechod televizního signálu na DVB-T2

06.12.2016 12:29

Poslední dobou se začíná hovořit o přechodu televizního vysílání z digitálního formátu  DVB-T na normu DVB-T2 k 1.2.2021 z důvodů tlaku provozovatelů rychlého mobilního připojení na rozšíření dostupného frekvenčního pásma a to právě na úkor pozemního televizního signálu.

Zcela automaticky se přepokládá, že to bude na úkor obyvatelstva, které si bude muset koupit novou televizi nebo alespoň set-top box, přičemž z tohoto přechodu nic podstatného nebude mít. Nechápu, proč Český telekomunikační úřad na tuto hru přistoupil, kdy veškerou tíhu z tohoto přechodu přenesl na obyvatelstvo a proč i vláda se nás nezastala. Veškeré zisky z toho budou mít poskytovatelé rychlého internetového připojení a výrobci televizních přijímačů a set-top boxů a náklady ponesou běžní občané. Většina obyvatel toto rychlé připojení nepotřebuje, naproti tomu tento rychlý mobilní signál bude zdrojem mimořádných zisků poskytovatelů mobilního internetu. Přitom je zde podstatně jednodušší zdroj širšího pásma pro mobilní příjem - kdyby se omezil počet poskytovatelů mobilního připojení.

Kdy už je to tak nezbytné, tak by měly být poskytovány set-top boxy zdarma resp. minimálně s dotací, kterou by hradily firmy, které by získaly frekvenční pásmo na úkor televizního vysílání.

V návaznosti na to se ptám:

·- je tak samozřejmě  poskytování státních dotací na solární panely na střechách rodinných domů - děje se tak na úkor obyvatel panelových domů, kteří to mohou použít jen v minimálním rozsahu

- ještě více pochybné je poskytování dotací na nákup  elektromobilů a automobilů na zemní plyn apod. - zde dotujeme některé movitější lidi na úkor běžných obyvatelů - nestačilo poučení z boomu solárních elektráren a následného zvýšení poplatků za elektřinu? T

 

V obou případech vlastně dotujeme zahraniční výrobce solárních panelů a výrobce elektromobilů z našich kapes!!

 

Jedná se o osobní stanoviska správce webu Jana Jančury