Předsedou ČSSD Bohuslav Sobotka

19.03.2011 09:33

Sociální demokraté včera v první den 36. sjezdu strany volili předsedu. O nejvyšší post ve straně se ucházeli dva kandidáti – Bohuslav Sobotka, úřadující předseda strany, a Michal Hašek, jihomoravský hejtman. V prvním kole volby nezískal potřebný počet hlasů ani jeden z kandidátů, v druhém kole zvítězil Bohuslav Sobotka s převahou 19 hlasů.

V prvním kole volby získal Hašek 291 hlas, Sobotku podpořilo o 7 delegátů více. K vítězství v prvním kole mu tak chyběl pouhý jeden hlas. Ve druhém kole Sobotka již dostatek 304 hlasů a Hašek 285 hlasů delegátů.

Oba kandidáti značnou část svých nominačních projevů věnovali kritice koaliční vlády. »Je to nejhorší vláda, jakou ČR po roce 1989 vůbec měla,« prohlásil Michal Hašek. Panuje zde korupce, ekonomika stagnuje a ve zdravotnictví je chaos, uvedl. ČSSD musí podle něj přesvědčit veřejnost o tom, že je schopna nabídnout alternativu k pravicové vládě. »Musíme změnit českou politiku a dát lidem reálnou vizi,« řekl. ČSSD musí podle něho prosazovat sociálně tržní ekonomiku, která zaručuje sociální stát, veřejné služby a lidem základní jistoty, a předložit plán sociálně citlivých reforem. »Nenechme privatizovat důchodový systém a zdravotnictví,« zdůraznil Hašek, který se vyslovil také pro zavedení progresivního zdanění. Jako předseda by prý chtěl sjednocovat stranu a spolupracovat s lidovci, zelenými a také s odbory a dalšími sdruženími.

Pro zachování průběžného důchodového systému, větší podporu rodinám a obranu sociálního státu ve svém nominačním projevu volal Bohuslav Sobotka. Sociální demokracie musí podle něho usilovat především o získání střední vrstvy, kterou pokládá za největší oběť vládních reforem. Mezi hlavní cíle ČSSD pro budoucnost řadí vítězství strany v příštích krajských volbách, vítězství ve volbách do sněmovny, kde si klade za cíl minimálně 35 % hlasů, a po zavedení přímé volby prezidenta prosadit sociálnědemokratického kandidáta. »Musíme důsledně bojovat s korupcí… musíme přestat s politikou snižování daní… musíme zrušit rovnou daň, zavést progresivní daň, zamezit daňové úniky, zvýšit daně firmám,« přiblížil delegátům svou vizi.

Jak statutární (první) místopředseda ČSSD byl na sjezdu zvolen Michal Hašek, z 580 hlasujících delegátů ho podpořilo 363.  Původně se do voleb o tuto pozici přihlásili čtyři kandidáti - Michal Hašek, David Rath, Zdeněk Škromach a Luboš Zaorálek. Rath a Škromach se pak vzdali své nominace ve prospěch Zaorálka a Haška.

Nově zvolený 1. místopředseda prohlásil, že chce se Sobotkou vytvořit "silný tandem, které bude prezentovat jednotný hlas strany". Bohuslav Sobotka rovněž očekává vzájemnou spolupráci  "Nemyslím si, že by v sociální demokracii měly být dva tábory. Tady je jedna sociální demokracie a předpokládám, že kolega Hašek bude loajální vůči předsedovi sociální demokracie tak, jak to koneckonců říkal tady na sjezdu".

V sobotu proběhly volby ostatních pěti místopředsedů, zvoleni byli v první volbě Marie Benešová (s 376 hlasy), Jiří Dienstbier (s 306 hlasy) a Lubomír Zaorálek (s 291 hlasy).  Zároveň byl jednomyslně zvolen jako čestný předseda Vlater Komárek. V druhé volbě byli zvoleni Martin Strec a Zdeněk Škromach.

Z části převzato z Haló novin.

19.3.2011 (jj)

Diskusní téma: Předsedou ČSSD Bohuslav Sobotka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek