Předsjezdové glosy (bolestné, ale pravdivé)

22.10.2021 23:30

V nezávislém českém a slovenském analytickém a komentátorském webu „Argument“ proběhla nedávno diskuse pod názvem „Co se stalo s levicí“, kdy 12 osobností různých levicově názorových směrů reaguje na situaci v levici v ČR. Před naším sjezdem jsou mnohá jejich vyjádření pro nás aktuální.

 

Petr Hampl, sociolog

  KSČM směřuje k zániku tím, že žije pouze setrvačností, soc. demokracie tím, že se zaměřuje příliš na nadprůměrně bohaté a nadprůměrně vzdělané lidi žijící ve velkých městech. V tom případě by radikální změna znamenala odchod nebo alespoň ohrožení celé vrstvy současných funkcionářů. Soc. demokracie je na to tom hůře, neboť disidenti mají kam odcházet-do SPD. Oproti tomu neexistuje žádná záložní KSČM-soupeři současného vedení zůstávají uvnitř strany a je myslitelné, že po sérii dalších neúspěchů se otevře cesta ke změně.

 

Jan Májíček, publicista a aktivista

Českým specifikem,je že dvě levicové parlamentní strany ztratily úplně kontakt s lidmi, jejichž zájmy mají hájit….Vláda s oligarchou Babišem byla poslední kapkou, která podtrhla nadbytečnost těchto stran. …My ale potřebujeme levici novou, která nebude sedět v pohodlných křeslech, ale bude bojovat politické bitvy tam, kde je to potřeba, v ulicích, v parlamentu: za konec exekutorů, za dostupné bydlení, za vyšší mzdy, za klimatickou spravedlnost.

 

Veronika Sušová-Salminen, šéfredaktorka webu Argument

Myslím, že ČSSD a KSČM čelí obdobnému problému, ale došly k němu jinými cestami. V případě ČSSD došlo napřed k její „blairizaci“ a pak experimentování s tzv. liberální kavárnou. Obojí odcizilo stranu od lidí, které měla zastupovat. …U KSČM je hlavní problém, že ztratila protestní dynamiku a nedovedla se inovovat, což by vyžadovalo změnit současné vedení. …Levice by se měla dnes zaměřit na trojúhelník témat: práce-příroda-kvalita života. Postavení práce, což se týká jak odměny za práci, tak práv a ochrany a také spravedlivější daně. Obojí souvisí s modelem české ekonomiky, který se musí změnit. Pak je to otázka klimatu, tj. stále fatálnějších dopadů kapitalismu na životní prostředí. A pak kvalita života: zdravotnictví, školství, kultura, sociální služby a role státu v jejich poskytování.

 

                                                                                                                                         Zpracoval: Milan Peša