Připraví nás Dobeš o 53 miliard?

01.01.2012 20:13

Stínový ministr škoství KSČM Milan Bičík: Pan ministr už by si měl konečně najít nějaké klidnější zaměstnání.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) má pořádný problém. Nepořádky v jeho úřadě již dosáhly takové míry, že mu zřejmě bude zastaveno proplácení dotací z Evropské unie. ČR tak může přijít o 53 miliard korun!

Audit Evropské komise zjistil na Dobešově ministerstvu chyby v zadávání veřejných zakázek v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Podle předběžné zprávy zjistil audit nedostatky v kontrolním systému a v několika projektech realizovaných jak kraji, tak ministerstvem.

Kvůli možnému pozastavení dotací už ministr požádal o schůzku premiéra Petra Nečase (ODS). »Jedná se o závažný problém České republiky. Na jeho řešení je tedy nezbytná spolupráce,« přiznal včera Dobešův náměstek Michal Zaorálek, že situace je velmi vážná, a že na vládě bude na nový rok asi pěkně horko.

* * *

Ministerstvo školství nyní očekává pozastavení proplácení dotací do doby, než bude zjednána náprava. Podle Zaorálka vznikly nedostatky v letech 2008 a 2009 a špatně nastavenou kontrolu projektů má na svědomí minulé vedení, tedy ministr Ondřej Liška (SZ).

Stínový ministr školství KSČM Milan Bičík s touto výmluvou však zcela souhlasit nemůže, byť uznává, že boty se dělaly u školských operačních programů již v minulosti. »Pravdou je, že zpoždění v čerpání vzniklo již za Topolánkovy vlády. Zodpovědnost však nese i ministr Dobeš. Myslím, že by měl zvážit, zda si nenajít konečně nějaké klidnější zaměstnání, například se vrátit do vězení dělat psychologa,« řekl Haló novinám Bičík.

Podle něj je zastavení vyplácení evropských peněz velkou ranou pro české školství, protože prostředky z inkriminovaného programu měly jít zejména do regionálního školství, kde nyní chybí peníze zdaleka nejvíce. »Je to velká chyba i velké nebezpečí pro budoucnost,« dodal Bičík.

Ministerstvo školství je kvůli čerpání prostředků z fondů EU dlouhodobě terčem kritiky. Patří k institucím, které čerpají evropské dotace nejpomaleji. Na pozici vrchního ředitele sekce řízení operačních programů EU se za Dobešova působení vystřídalo už pět manažerů. Poslední, Robert Plaga, skončil k 28. prosinci, ve funkci byl jen několik dní. Svůj odchod vysvětlil tím, že jeho představy o odborném vedení agendy se neshodují s představami ministerstva.(ste)

převzato z Haló novin

 

Diskusní téma: Připraví nás Dobeš o 53 miliard?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek